България, подобно на Гърция, също може да получи финансова помощ от ЕС, ако се стигне до хуманитарна криза заради мигрантския наплив.
Това обяви заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева пред БНР.

Тя се надява, че няма да се стигне до подобна ситуация със страната ни. Георгиева обясни, че с новия план ще може да се реагира много по-бързо при нужда.

"Всяка страна, която има нужда от спешно финансиране, може да получи пари от този нов инструмент. Аз много се надявам, че на България няма да ѝ се наложи. Ако й се наложи – да, разбира се, тя може да има достъп до това финансиране", уточни еврокомисарката.

Пари от кохезионния фонд на ЕС, каквито получава и България, няма да бъдат пренасочвани за решаването на хуманитарни кризи, допълни Кристалина Георгиева. 

Припомняме, през седмицата ЕС обеща спешна финансова помощ на Гърция в случай, че изпадне в хуманитарна криза и не успее да подслони хилядите мигранти, блокирани на нейна територия. За първи път Съюзът предприема нов подход на скоростно финансиране, в рамките на 24 часа, на свои държави членки, по подобие на фондовете за хуманитарна помощ за бедстващи страни от Третия свят. Така Брюксел ще може директно да плаща на хуманитарните агенции на ООН и Червения кръст, без да се налага Атина да чака с месеци.