От Българската асоциация на ПР агенциите (БАПРА) внесоха официално писмо до премиера Бойко Борисов с искане ПР браншът да бъде включен в списъка на индустриите, които имат право да получат подкрепа от държавата. От асоциацията настояват, че и техният бизнес е пострадал от предприетите мерки за ограничаване разпространението на коронавирус Covid-19.

Комуникационната индустрия и събитийният сектор са едни от първите, засегнати от разпространението на Covid-19, мотивират се от бранша. Още преди да бъде обявена извънредната обстановка в страната, редица високобюджетни планирани събития, рекламни кампании и други инициативи бяха отменени.

Това стана в отговор на препоръките на Националния оперативен щаб, Световната здравна организация и редица други призиви. Като отговорен бизнес, ПР браншът преструктурира малките събития, така че да се състоят. След обявяване на извънредната обстановка на 13 март 2020 г., когато бе въведено извънредното положение, отпаднаха всички събития, кампании, инициативи и други активности от страна на бизнесите.

Комуникационната и рекламна индустрия в момента е блокирана и изправена пред невъзможността да функционира, което води до финансови загуби сериозен риск от съкращаване на повече от 50% от наетите на постоянна заетост експерти и тесни специалисти, мотивират се от бранша. 

Държавата увеличава акциите си в ББР с до 700 млн. лева

Държавата увеличава акциите си в ББР с до 700 млн. лева

Парите са и за издаване на портфейлни гаранции към банките

Работата на комуникатори, маркетолози и рекламисти е функция от работата на цялата останала част от бизнеса и всички други индустрии, обясняват пиарите. Този бранш е събирателното звено, което обединява институции, компании, неправителствени организации от една страна и медии, изпълнители, осветители, видеографи, озвучители, производители и други тесни специалисти, от друга страна.

Секторът е с обем от около 50 млн. лв. годишно и над 400 души с постоянна заетост. Секторът също е част от изброените икономически дейности, над които е наложена забрана/ ограничени на дейността в периода на извънредното положение. Той има право да получи подкрепа от страна на държавата, за да съхрани служителите си, пишат от асоциацията.