България е вход към Европа благодарение на географското си положение и границата с Турция. Това заяви премиерът Николай Денков на среща с представители на 15 от най-големите американски компании. В нея участваха и посланикът на САЩ у нас Кенет Мертен и председателят на Американо-Централноевропейската бизнес асоциация Ерик Стюарт.

По думи на Денков заедно с доброто образование, което осигурява подготовката на таланти и експерти, страната предлага множество възможности за инвестиции.

Министър-председателят посочи, че регионът ще се развива и изрази желание България да бъде централна част от този процес.

Убеден съм, че можем да я превърнем в негов бранд, изтъкна той и допълни, че страната ни е силна в множество сфери, като електрониката, информационните технологии, роботиката, медицина, автомобилната индустрия, отбранителната индустрия.

Преките чуждестранни инвестиции в България са се увеличили с 300% от началото на 2022 г.

Преките чуждестранни инвестиции в България са се увеличили с 300% от началото на 2022 г.

Приоритет за инвестициите са районите в страната с по-висока за безработица

"Искаме да развием модерна европейска високотехнологичната индустрия. Имаме всички условия да направим нещо по-голямо. Затова търсим по-големи инвеститори като вас", обърна се към участниците в срещата Денков.

Той открои икономическия растеж на България въпреки пандемията и войната в Украйна - брутният вътрешен продукт на страната ни бележи ръст от 3,9% през 2022 г.

На срещата беше изтъкнато същественото значение на политическата стабилност в страната за привличане на инвестиции и развитие на бизнес средата.

Премиерът увери, че постигането на част от приоритетите на кабинета - приемането на страната ни в Шенгенското пространство, присъединяването ѝ към еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, ще бъде основа, върху която България ще развие своите възможности.

Представителите на всяка една от компаниите разказаха за своята дейност и роля на пазара. Те са част от сектори като здравеопазване, отбрана, информационни и комуникационни технологии, банково дело и възобновяема енергия.

Припомняме, вчера и президентът Румен Радев похвали пред американски компании условията за бизнес у нас

Румен Радев похвали пред американски компании условията за бизнес у нас

Румен Радев похвали пред американски компании условията за бизнес у нас

Кенет Мертен: От интерес за САЩ е България да е силна и просперираща