Депутатите приеха на първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за ветераните от войните, внесен от Михо Михов от АБВ.

С този законопроект вносителите предлагат подобрение на социалния и здравен статус на ветераните от войните. Според АБВ досега държавата се е отнасяла с голямо внимание към проблемите на ветераните от войните и им е дала достатъчно придобивки и дори привилегии.

Не всички обаче могат да се възползват от придобивките и привилегиите поради влошеното си здравословно състояние и напреднала възраст. Много от тях се нуждаят от постоянни медицински и социални грижи. Нуждаят се от придружители, асистенти и патронаж. Много от ветераните не могат да си позволяват сложни и скъпоструващи медицински и дентални операции или избор на екип за лечение.

Списъкът за безплатни лекарства и редът за получаването им, както и редът за прегледи създава много проблеми от бюрократичен характер и много от ветераните се затрудняват да ползват тези права.

Вносителите на законопроекта особено държат на промените, защото с тях се цели да отпадне списъка и реда за получаване на безплатни лекарства. Лекарствата ще се дават с рецепта от личния или лекуващия лекар и с документ, удостоверяващ, че лицето е ветеран, ще се получават от всяка аптека.

Друга промяна, на която се държи много е свързана с лицата, които са придружители на ветераните от войните. Според вносителите, ветераните често не могат сами да посещават и ползват услугите на пансионите и заведенията за възстановяване и се нуждаят от придружител. Най-често това са съпругът, съпругата или някое от децата на ветерана.
Предложението е тези придружаващи лица също безплатно да ползват съответните услуги, за сметка на държавния бюджет. Вносителите на законопроекта са убедени, че с направените предложения ще се отстранят посочените и други проблеми, които изпитват ветераните от войните.

Според тях законопроектът не носи финансова тежест на държавния бюджет, а носи морални и нравствени измерения.