България трябва да участва в дебатите за всички варианти за развитие на Европейския съюз. Тази позиция изрази премиерът Огнян Герджиков по време на дискусия за бъдещето на Европа, организиран от "Пан Европа".

Той постави акцент в думите си върху нагона за противопоставянето между хората. По мнението му държавните образувания имат същия човешки нагон за противопоставяне. След Втората Световна война Европа осъзнава необходимостта за обединение, посочи Герджиков.

Герджиков изтъкна бежанската криза, както и припомни как Хан Тервел спира арабските нашественици. Именно той създава първите гранични войски, които да бранят Европа от нашественици.
Тогава не сме били в Шенген, но сме опазили континента. И сега пазим Европа, по думите на премиера.

Според Герджиков Европейския съюз винаги е съществувал на много скорости. Той така е заченат, допълни той и посочи, че една от формите на различните скорости е Шенгенското пространство, друга е Еврозоната. ЕС обаче е запазената марка на обединението, подчерта премиерът. Той не иска да участваме в дебатите от гледна точка на това да сме против.

На политическа гибел е обречен този, който се обяви срещу обединението, е мнението на министър-председател. У нас има прекрасни условия за инвестиции, имаме и хубава природа, и будна младеж, по думите на служебния премиер.

Важна за България е Еврозоната и затова трябва да дадем ясен знак, че искаме да влезем в ЕРМ2. Трябва да покрием критериите за влизане в чакалнята на Еврозоната. Премиерът е категоричен, че покриваме критериите. Той се позова на различни анализи, според които пречките са по-скоро политически, отколкото икономически.

По темата за определяне на новия ни еврокомисар премиерът подчерта, че предишният кабинет е трябвало да го излъчи. Така сме поставени пред деликатна ситуация.

Отново Огнян Герджиков припомни, че има уговорка с президента Румен Радев, ако няма редовен кабинет след изборите, служебното правителство да излъчи следващия ни представител в ЕК.
Поемам тази отговорност, каза министър-председателят. Ние ще изберем своята скорост на интеграция, заяви Герджиков. ЕС той вижда като съединени европейски щати, където всяка държава ще запази многообразието си.