Ако ГЕРБ разрешат строителството на АЕЦ „Белене", ние от СДС и Синята коалиция ще започнем събирането на подписи за вот на недоверие към кабинета „Борисов."

Това заяви лидерът на СДС Мартин Димитров пред БНТ и допълни, че освен този вот на недоверие ще бъдат искани и персонални оставки.

Димитров коментира „подготовката" на БСП за вот на недоверие към правителството, като заяви, че БСП са във фактическа коалиция с ГЕРБ. По думите му избраната тема - социално-икономическата политика на правителството, не е темата, която трябва да се дебатира в момента, но те инициират това обсъждане, за да няма дебат по друга тема, каквато е „Белене."

Ние обаче нямаме игра на думи и теми. През юни месец се решава бъдещето на България, категоричен бе Мартин Димитров.

Той обаче не отговори еднозначно ще подкрепят ли сините  вота на недоверие на БСП. „Когато видим позицията на управляващите по отношение на „Белене", ще отговорим на този въпрос", заяви лидерът на СДС и допълни, че ако към момента на вота на недоверие тази позиция не е ясна, те ще запитат публично премиера Борисов какво мислят да правят.

Той допусна и възможността заради темата „Белене", БСП и ГЕРБ да се споразумеят и да не бъде искан вот на недоверие.

Димитров изрази загриженост за позицията на министър-председателя, като подчерта, че в последно време в поведението и мисленето му се наблюдава една еволюция, граничеща с революция. „До вчера това беше един гьол, сега е една от най-важните инвестиции за страна", удиви се съпредседателят на Синята коалиция.

Той поясни, че това не е ултиматум към кабинета, а това означава „да си пазим държавата."

Димитров каза още, че темата за АЕЦ „Белене" и темата за социално-икономическото положение в страната са взаимно свързани. „Ако подпишат този проект, дори и ГЕРБ да падне от власт, което аз не изключвам, това нещо не може да бъде спряно и ние ще продължим да бъдем много бедни още дълги години, тъй като ще плащаме за този проект", заяви той.

Лидерът на СДС настоява сериозно внимание да бъде обърнато на средната класа или това са активните работещи: „Те са стригани, доени, бутани в ъгъла." По думите му недопустимо е искането от месец септември всички търговци да бъдат свързани с НАП, това е чисто и просто обиране за фирми, произвеждащи касови апарати.

Димитров коментира и оставката на шефката на НОИ Христина Митрева. По думите му това нито ще промени нещо в държавата, нито ще реше някакъв проблем. Битката на това правителство, според него, е кой от какъв пост да бъде отстранен.