„Не" на подмяната и „да" на модерната правова държава, европейското управление и активните граждани, казаха „Синьо единство", Обединени земеделци и демократи и Гражданско сдружение "Европейска визия за толерантност" с подписването на обща политическа платформа за участие в европейските избори през май.

Това обединение е единствената ясна дясна алтернатива на подмяната, категоричен бе лидерът на „Синьо единство" Христо Панчугов.

Целта на платформата е да следва волята на десните избиратели за създаване на трайна консолидация в дясното пространство и авторитетно и силно представителство в управлението на държавата, обясни той.

Обединението се случва по начин, по който от „Синьо единство" многократно се опитали до убедят всички в дясно, че е нормално - отказване от партийната идентичност и приемане на принципите на консенсус и равнопоставеност с поглед в една посока и към една цел.

Листата на новото дясно обединение ще бъде обявена на 16 март, сподели Панчугов. По думите му „това ще бъде единствената истински дясна листа", като всички усилия ще бъде насочени към това "заедно да спечелим доверието на гражданите, че този проект има бъдеще и че българската политика може да бъде нормална", а смисленият дебат за европейското бъдеще може да бъде проведен в България.

Обединение на демократите за възстановяване на морала и ценностите в политиката; работещи и независими институции; спиране на подмяната и утвърждаване на евроатлантическата ориентация на страната;

Подпомагане развитието на групи и общности чрез инициативи, предприемачество, образователни политики; активно съдействие за утвърждаването на етническа толерантност в България.

Това са част от по-конкретните цели, изброени в платформата за единна дясна партия, подписана от Христо Панчугов от "Синьо единство", Моньо Христов от ОЗД и Ергин Емин от ЕВЕТ.

Опоненти на това обединение ще бъдат всички, които обслужват подмяната и разрушаването на държавните институции, посочи Панчугов. Той и колегите му преди напуснали СДС именно заради десните избиратели и подменените им очаквания.

Дебатът с Реформаторския блок и останалите партии, претендиращи за дясното пространство отдавна са затворени, обясни той.

От "Синьо единство" не вярват, че предстоящите евроизбори ще бъдат достатъчно прозрачни и призовават всички десни избиратели да ги подкрепят, за да се осуети опитът за "открадване" на изборите. Няма да им го позволим, закани се Панчугов.

България с европейска солидарност, европейски доходи, европейско земеделие и европейска свобода на словото е това, за което ще се бори новата единна дясна партия, гласи подписаната от Панчугов, Емин и Христов платформа.

Трите сили, подписали документа се съгласяват да стартират процес по интеграция на органите и структурите си, както и да вземат решение за сливане в единна партия на база своите Устави. На евроизборите те ще се явят на база на платформата, а процесът трябва да завърши с Учредително събрание на новата единна партия.

Платформата ще бъде отворена за партии и организации, припознаващи каузата, целите, приоритетите, визията и механизмите за създаване на единна партия, пише още в документа. Могат да участват обаче само партии, организации и личности, които "през годините не са участвали в дискредитиране на десните управления". Не могат да участват и партии и личности, участвали в управления с участието на БСП, гласи последното условие.