Направена е законодателна промяна на база препоръките на съда в Страсбург относно превишаване на полицейските правомощия, заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов в отговор на въпрос от Антон Кутев относно реда за употреба на тежко въоръжение при акции на МВР.

Червеният депутат припомни случая с Чакъра и запита: „Какъв е редът и променен ли е той така, че този случай да не се повтаря?"

При изпълнението на служебните си задължения полицейските органи могат да използват физическа сила и помощни средства само, когато това е абсолютно необходимо при противодействие или отказ да се изпълнят законови разпореждания, обясни Цветан Цветанов и добави, че основанията за използване на оръжие са регламентирани от Закона за МВР.

„Не искам да припомням тежки случаи със смърт вследствие на действия на полицаи по вашето управление, защото не искам от това да правим политика. Трябва да съхраним живота и здравето на тези, които са жертва на престъпността и да сме адекватни срещу тези, които стрелят полицаи и извършват тежки престъпления", каза вътрешният министър.

„Нека един път, когато застанете тук, да защитите жертвите на престъплението. Защо всеки път защитавате тези, които са загинали в престрелка с полицаи", попита Цветанов.
Той се обърна към Антон Кутев с думите: „Аз се боря срещу организираната престъпност, а вие винаги сте защитавали организираната престъпност. Как да бъдем на една основа? Аз затова ви протягам ръка, за да дойдете към доброто, а не да стоите на левия бряг и да се занимавате с това да защитавате организираната престъпност".

Защо аз съм организираната престъпност и откъде накъде ще си позволява вицепремиерът да прави подобни внушения оттук? Така той се опитва да накърнява моето достойнство, ядоса се Кутев.
Никога през живота си не съм откраднал нищо и в моята банкова сметка и при моите имоти няма нищо, а при Цветанов има над един милион и апартаменти, които си е купил. И той ще каже, че аз съм бил уста на организираната престъпност, добави още БСП депутатът.

Припомняме, за втори път през настоящата седмица от ГЕРБ подават ръка към опозицията. Първия път това направи шефът на ПГ на управляващите Красимир Велчев, но получи от Станишев отговора „Късно е, либе, за китка".