Унгарското правителство проучва възможността да не даде свободен достъп на румънците и българите до своя пазар на труда след 1 януари 2007 г., съобщават румънските вестници.

Изключително разпалената дискусия за достъпа на румънците и българите до европейския пазар на труда, която започна от Лондон, достигна и до Будапеща, посочва румънският вестник „Журналу Национал", цитиран от БНР.

Според публикацията в изданието в съседката на Румъния - Унгария властите също са взели предвид възможността да отложат момента, в който гражданите на Румъния и България, които се очаква да се присъединят към ЕС през 2007 г., ще могат да работят без ограничения в Унгария.

„Журналу Национал" уточнява, че подобна информация за отлагане на достъпа е публикувана в унгарски всекидневник, като в него е цитирана директорка от Министерството на труда и социалните проблеми, която подчертава, че чувствителната тема е предмет на проучване, по което все още се работи.

Според представителката на Будапеща Унгария следи внимателно какво отношение ще имат към румънските и българските работници останалите членки на ЕС.
Ако други страни членки затворят границите си за работната сила, пристигаща от Румъния и България, Унгария ще бъде принудена да приложи ограничителни мерки за предотвратяване парализирането на пазара на труда, е заявила унгарската представителка.