"Има лек спад на новозаразените с коронавирус и на смъртните случаи, с цялата условност, която стои при един такъв извод. През последната седмица най-зле беше ситуацията във Варна, в Бургас, в Ямбол, а най-добре в Кърджали и в Търговище, говорим колко са диагностицирани на 100 000 души население. При София има рязък спад на броя диагностицирани, но дискусията остава - дали защото повече антигенни и по-малко PCR тестове се правят".

Това заяви пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

По думите му сега за разлика от пролетта, силно предимство получиха икономическите интереси. 

Здравният министър ще иска мерките да останат твърди

Здравният министър ще иска мерките да останат твърди

Все още не били готови мерките за изборите

Според него разделението в обществото го има не само у нас, но в нашата страна е подчертано ниска социалната солидарност.

"Прави огромно впечатление огромната разлика в смъртността - София има свръх ниска смъртност в сравнение с региони като Монтана, Видин, Русе, Разград. Прави впечатление разликата в смъртността между подобни градове като Пловдив и Варна, в Пловдив тя е значително по-голяма. Проблемът е равнището на болничната помощ, на здравната система. Виждат се и проблеми с политическата реакция. Няма опозиционна политическа формация, която да каже - направете локдаун. В САЩ или във Великобритания опозиционните партии имаха много рязко търсене на локдаун".