Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политически партии след кризата с коронавируса.

Това заяви проф. Антоанета Христова от Института за изследване на населението и човека при БАН в сутрешния блок на bTV какво се е променило сред хората след началото на извънредното положение.

Проф. Христова изтъкна, че хората останали доста изненадани от извънредното положение, защото хипотезите не са се потвърдили. От нейното проведено проучване е установено, че хората реагират съвсем нормално от втората седмица на извънредното положение и са допуснали, че това е норма на човешкия организъм да се стегне.

Имаме здрава психика, защото животът винаги ни е бил в несигурност. Нищо не ни изненадва, отчете проф. Христова и посочи, че оценката за мерките на правителството е висока, но се чуват вече и опозиционните гласове. Стресът и тревожността от изследването също върви надолу.

По думите й подсъзнателно хората чакали обичайния брифинг на Националния оперативен щаб. Основното средство за справяне на хората по време на кризата с коронавируса са, че и това ще мине, както и оптимизмът на лекарите.

Тя посъветва хората по-лесно да се справят психическата натовареност от кризата с коронавируса като бъдат позитивни, повече да работят, да се занимават с неща, които им харесват, да подтискат емоциалните негативни преживяване и да вярват в Бог.