В студиото на БНТ евродепутатът Илхан Кючюк заяви, че дълги години българското общество е възприемало Европейския съюз като нещо външно и е било на мнение, че важни решения се вземат извън националния поглед на България. Той обаче подчерта, че това е грешно разбиране и важността на ефективна работа в рамките на ЕС за защита на българския национален интерес, като обърна внимание, че България е представена в европейските институции и там се взимат решенията с участието на българския премиер, външен министър и други български представители.

Кючюк напомни за случая в края на миналия мандат на Европейската комисия, когато българските представители се обединиха против предложенията в пакета "Мобилност". Този пример показва, че европейската политика не е изключително външна за България и че държавата може да има активна роля във формирането на политически решения в ЕС.

С цел да бъде по-ефективна, България трябва да разработи механизъм, който да защитава националния й интерес, заяви евродепутатът. Това означава активно участие и ангажираност в процесите на вземане на решения в ЕС, като се представят и защитават интересите на българските граждани и икономика.

С оглед на въпроса за членството на Северна Македония в ЕС, Кючюк изрази мнението си, че Унгария и Словакия не могат да разбират по-добре проблемите на Западните Балкани от България. Той напомни, че България беше сред първите държави, признали Северна Македония след югославския режим. В този контекст Кючюк подчерта важността на зачитането на правата на българските граждани, живеещи в Северна Македония.

Евродепутатът заяви, че ако Северна Македония не промени своята конституция, не вижда основание докладът за напредъка на Скопие да бъде гласуван. Това подчертава необходимостта от спазване на правните и политически ангажименти на държавите, желаещи да станат част от Европейския съюз.

Илхан Кючюк иска ЕП да отложи гласуването на доклада за РСМ

Илхан Кючюк иска ЕП да отложи гласуването на доклада за РСМ

Популистките изявления както в Северна Македония, така и в България не спомагат за намирането на конструктивен диалог