Като държава, разположена на външната граница на ЕС, България очаква подкрепата и солидарността на европейските институции и на страните членки за укрепване на капацитета за справяне с мигрантските потоци. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова по време на среща с делегация на местния парламент на федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия (Германия), водена от председателя на Ландтага Андре Купер, които са на посещение у нас, съобщиха от пресцентъра на президентството. 

Йотова изрази своите съболезнования за загиналите при нападението в Солинген, като посочи, че България осъжда категорично акта на насилие и отбеляза, че трагичното събитие е повод да се анализира ефективността на политиката на ЕС в областта на миграцията и убежищата и необходимостта от адекватно управление на миграционните потоци, борба с незаконния трафик на хора, работещи механизми и процедури при предоставяне на убежище и при релокация.

На срещата е поставен и въпросът за членството на България и Румъния в Шенгенското пространство. Вицепрезидентът е посочил, че след отварянето на морските и въздушните граници са се разсеяли страховете сред държавите членки за присъединяването ни. Илияна Йотова изрази благодарност за подкрепата на Германия по темата и настоя за пълноправното приемане на страната ни, включително и по сухопътни граници, което ще направи съюза още по-сигурен.

Илияна Йотова е отбелязала и значението на политиките, касаещи енергийната сигурност на Европа и гражданите й, в процеса на преход към зелена икономика. Във връзка с политиките в областта на селското стопанство вицепрезидентът също фокусира внимание върху защитата на собственото производство и конкурентоспособността на европейските земеделски производители

По отношение на конфликта в Украйна Йотова е заявила, че Европа трябва да има лидерската роля при разрешаването му в преговорите за мир и възстановяването на Украйна. Според нея и този конфликт показва, че вече е належаща необходимостта от собствена отбранителна политика на ЕС в партньорство с НАТО.

Нападателят от Солинген трябвало да бъде депортиран в България

Нападателят от Солинген трябвало да бъде депортиран в България

Той обаче не бил открит в бежанския център в Германия