Общите превратности и предизвикателства на историята ни сближават и помагат за разбирателството между българския и арменския народ, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на арменския храм "Сурп Агоп" в град Ямбол.

"Както Българската православна църква за нашия народ, така и арменската църква е фактор, който крепи идентичността на арменската общност", заяви Йотова.

Тя припомни, че България е приела над 25 хиляди арменски бежанци и за броени години у нас са отворили врати над 13 арменски училища, съобщиха от президентството.

"Ние сме гостоприемен народ и сме помогнали на тези, които са прогонени от родните си места и са потърсили втората си родина в България." - допълни Илияна Йотова.

Тя отбеляза, че на церемонията за освещаването присъстват както българи, така и арменци, защото уважават усилията и волята да се съгради храм.

Вицепрезидентът подчерта, че България е пример за един от най-добрите етнически модели в Европа, защото у нас хора от различни религии и етноси живеят заедно и работят за развитието на страната като български граждани.

"Нека в този дух възпитаваме поколенията и занапред, имаме нужда от това", призова вицепрезидентът.

"Ако не строим храмове, ако не учим децата си на ценности, те стават лесна жертва на фанатици, за които човешкият живот няма никаква стойност. Това е едно от предизвикателствата на времето, в което живеем." - добави Илияна Йотова.

Тя подари на новия храм осветена българска икона.