Отдавна сме се убедили, че пред европейските институции не може да се мимикрира.

Не може с дребни стъпчици от наша страна да се решават големите проблеми и претенции, които има страната ни към тези институции.

Това заяви евродепутатът Илияна Йотова в интервю за БНР.
Тя каза, че има различна информация за това кога ще бъде публикуван докладът за страната ни - на 16 юни или началото на юли месец.

„Аз не мога да разбера, коя е причината, при която отговорните институции, било то българската мисия в Брюксел, било то съответното ресорно министерство или национален регулатор, трябва да си мълчи. Защо е тази практика на криене на писма? Защо е тази практика на криене на тревожни сигнали?

По думите на Йотова проверки трябва да се направят преди всичко в министерствата и агенциите, които работят по предприсъединителните програми и еврофондовете. „Нещата там трябва да се разровят и просто тези хора трябва да си отидат", каза тя.
Трябва да е ясно, не може да остане скрито-покрито, защото ние сме част от тази общност и сме част от европейското семейство", заяви още евродепутатът по повод прикриването на информация за забележките от страна на европейските институции.

От днешната срещата с вицепремиера Меглена Плугчиева евродепутатът каза, че иска да разбере начина и критериите, по които ще се оценяват фирмите, които ще влязат в така наречения „черен списък", защото има риск част от тези фирми да заведат дела тогава, когато не са съгласни с преценката, която им е дадена.

Затова е необходима 100% прозрачност, заяви Йотова.