Нито едно правителство до този момент не е увеличавало толкова, макар и недостатъчно, пенсиите на хората, отбеляза в студиото на БТВ евродепутатът Илияна Йотова.

Тя разбрала от медийните публикации за идеята на министър Масларова 5 хил. пенсионери да отидат на море с пари от натрупания бюджетен излишък (рекордните 1,5 млрд. лв.)

"Струва ми се по-разумно да се разговаря с представител на туристическия бранш. Виждам идеята по малко по-различен начин - като идея за подпомагане", коментира Йотова. Струва ми се, че не трябва да се отдава кой знае какво значение на тази идея, добави тя.

"Това правителство за първи път от 20 г. направи напълно прозрачна дискусията за преразпределението на бюджетния излишък. Цялата дискусия, която се води и в медийното пространство, е добър барометър за правителството. Аз лично бих подкрепила министър Евгений Желев, който е поискал средства за още линейки", заяви Илияна Йотова.

"Нашите европейски партньори не са убедени, че ГЕРБ са дясна партия. Това се говори открито сред представителите на ЕНП", каза Йотова. Тя отбеляза още, че наближават избори и в Европарламента. ЕНП прави анализи - стреми се към засилване на позициите, защото й трябва мнозинство, обясни тя.

"Аз бях втрещена от разпространението на листовки със свастики в ЕП от евродепутат, член на партия "Атака". Колегите ми също. Не знам как ЕНП би погледнала на коалиция ГЕРБ-"Атака", коментира още Илияна Йотова.