Има достатъчно пари в бюджета, които да осигурят и двата възможни сценария за провеждането на избори (предсрочни парламентарни и президентски избори). Моля, не влагайте политически контекст, че в актуализацията на бюджета се вкарва в един или друг сценарий. За това призова служебният премиер Стефан Янев от трибуната на Народното събрание.

Той посочи, че актуализацията на бюджета била обсъдена със социалните партньори, с редица партии, но вероятността да има избори 2в1 или отделни избори през есента не е въпрос на политическо решение, заложено е в бюджета.

В проекта за актуализация на бюджета могат да влязат около 1.8 млрд. лв., които могат да бъдат за преизчисляване на пенсиите и посрещане на нова вълна на коронавируса, изтъкна премиерът Янев.

Направихме необходимото, за да подобрим приходните агенции и за краткото време на служебното време успяхме да запазим финансовата стабилност на държавата и да се подобри събираемостта, за да може парламентът да вземе решение за актуализация, обясни Янев.

По думите му най-важните въпроси за страната са икономическото и финансово състояние, защото от тях зависи с какви пари разполага държавата и какви пари може да разделя за програмите. Министърът на финансите направил преглед на състоянието на държавата и необходимост от актуализиране на бюджета. Картината, която заварил Асен Василев през май месец били притеснителни - несистемно събиране на данъчни такси, държавният бюджет е бил изразходван в първите 4 месеца на годината, отчете Янев. Днес на извънредно заседание на Министерски съвет ще бъде обсъден ЗИД на Закон за изменение и допълнение на закона за държавния бюджет.

2 млрд. лева повече са предвидените приходи в бюджета до края на годината

2 млрд. лева повече са предвидените приходи в бюджета до края на годината

Асен Василев: Предвидени са средства за евентуални нов вот за парламент

За да се преодолеят проблемите и да се осигури подкрепата за бизнеса са преструктурирани бюджетите на първостепенните разпределители.

По отношение на приходните агенции, Янев заяви, че само през 2020 г. държавата е платила над 15.8 млрд. лв. на частни фирми. Започнала е проверка на фирмите и с цел да се засили публичният контрол. От 2019 до края на април 2021 г. 8.6 млрд. лв. по инхаус поръчки. Рекордьор по тази дейност е АПИ. АПИ нареждала на правителството как да поеме допълнителни разходи с допълнителни постановления.

Отношенията между държавата и бизнесът трябва да бъдат симетрични, настоя Стефан Янев. Дефицитът, предвиден в предложението на служебното правителство като проект за актуализация на бюджета, е под 3%. Отделните министерства дори без актуализация няма да имат проблем да функционират нормално до края на годината, но въпросът опира до плащанията, които не са в държавния бюджет - мерки за социалната система, мерките за бизнеса, пенсиите, мерки за подпомагане на здравната система, каза премиерът.

Кирил Петков защити актуализацията на бюджета

Кирил Петков защити актуализацията на бюджета

За небостъргача за държавните чиновници в София, ДКК и държавния резерв

Часовникът цъка и ако тази актуализация не бъде внесена сега, то през септември месец целият този пакет от мерки няма да се изпълни, предупреди Стефан Янев.

Той настоя, че когато се говори за обществен ресурс, трябва да се говори за целесъобразност. Анализи за актуализация на бюджета са правени, но не можем да претендираме, че са достатъчни предвид времето, в което функционира служебния кабинет, каза Янев.

Във връзка с работата на Министерство на финансите, Янев добави, че за инхаус процедурите били направени специални предложения, за да се одобри подходът и режимът на работа на задаване на този тип процедури по запазване на ЗУТ. Специални указания били дадени и към Агенцията по обществени поръчки, за да се спре изразходването на обществен ресурс без цели и посоки.

По отношение на борбата с корупцията и казуса със закона "Магнитски", Стефан Янев предупреди, че е проблем, за който предстои всички да се борим систематично и целенасочено. Служебното правителство успя да направи някои важни стъпки. Първата стъпка е приемане на решение за ограничаване санкционния режим по закона "Магнитски" с държавно и общинско участие. Липсва нормативна база, която да казва ясно какво трябва да се прави, когато получим санкционен режим от друга държава, посочи Янев.

НС прекрати правомощията на Илко Желязков, санкциониран по закона Магнитски

НС прекрати правомощията на Илко Желязков, санкциониран по закона Магнитски

Стефан Белчев става директор на АДФИ

Той призова депутатите да преценят необходимостта от такъв административен нов законов ред. "Адресирането на този въпрос е към пленарна зала."

За краткото време на действие на служебното правителство, кабинетът се опитал да постави нещата на принципна основа, защита на обществения интерес и законност в действията.

По отношение на неустойките с газовите договори, Янев посочи, че такъв тип неустойки има, като решенията били взети от предходното правителство на ГЕРБ. Част от тези проблеми се изнесли на ниво БЕХ. Ръководството на Министерство на енергетиката реагира късно и не по най-добрия начин, каза Янев.

Инфлацията трябва да се наблюдава, защото е възможно в края на годината, независимо от това дали ще бъде направена сега или по-късно актуализацията, да не се наложи нова актуализация в края на годината. За това настоя служебният премиер Стефан Янев от трибуната на Народното събрание.

Следващото редовно правителство трябва да има готовност да адресира въпроса с инфлацията. Трябва да гледаме какво се случва в Европа, защото по цените и инфлацията, ефектът е на Брекзит, посочи Янев.

Това, което заварил Янев в администрацията на Министерски съвет, е едно поведение на инертност, инерция и на практика тази администрация не е била активна.

Той се надява следващото правителство да върне нивото на администрацията към професионалност.