"Продължаваме Промяната" са поканили "Има такъв народ" на среща, но такава не се е състояла. Информацията идва от министъра на околната среда и водите Борислав Сандов.

"Аз мисля, че са ги поканили на разговор. Може да е имало някакви условия, но знам, че трябваше да има среща между тях. Виждаме, че има няколко души от ИТН, с които диалогът е невъзможен. Това чисто комуникационно създаде проблемите не само за това правителство, но и за последните две", заяви в студиото на "Нова телевизия".

Самият Сандов призна, че при една среща с представители на ИТН би се притеснявал от записи и флашки, не толкова от думите си и това какво е казал, а от интерепретациите, които ще последват след тях.

Все пак Сандов уточни, че не е отправял, нито е виждал поканата. По думите му партията мандатоносител е тази, която провежда разговорите и прави опитите да осигури мнозинство.

Към тази сутрин той не знае да е осигурена подкрепа за второ правителство на "Продължаваме промяната" в този парламент. "Ние, като коалиционни партньори, не говорим с представители на другите партии в опит да осигурим мнозинство на ПП", каза още Борислав Сандов.

"Това, което чухме снощи от него, не се е променило. На този етап не са осигурени 121 души като гарантирана подкрепа за правителство с първия мандат."

Борислав Сандов подчерта, че рискът, страната да попадне отново в поредица от избори, е голям, като включително това би компрометирало лицето на България в международен план.

Освен това предстоят да се взимат важни решения и в следващите месеци е нужно да има работещо Народно събрание, включително и на фона на кризите в Европа - тези решения не биха били в правомощията на едно служебно правителство.

"Много е важно да има работещ парламент тази есен, защото има външни заплахи за България от най-различен характер, които изискват отговорно вземане на решения не от служебно правителство, а от редовно. Моята преценка е, че трябва да се направи опит за съставяне на правителство в това НС", коментира министърът в оставка.

На безпринципна основа и без да има конкретна програма и приоритети обаче не бива да има правителство.

"Много е динамична обстановката. През последните години се доказа, че в България може да се появи партия, която за 2 месеца да направи резултат, който е по-голям от наложени партии с твърди електорати", допълни Сандов.

По думите му съществува хипотеза след избори "Продължаваме Промяната", Демократична България" и БСП да съставят мнозинство.