Разговорите между първите две политически сили в 49-то Народно събрание вървят цял ден, но обгърнати с мълчание, или по-скоро отказ от коментар. През деня се завъртяха различни имена на министри, които да влязат в кабинета, въпреки че още тази сутрин и Николай Денков, и Мария Габриел отказаха да отговарят на въпроси за шансовете, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че сред имената има както експерти, така и политически лица, но предложени основно от ПП, като така те ще носят основната отговорност.

Под въпрос е социалният министър, като в предишният кабинет "Денков", неофициално предложен още преди връчването на първия мандат, беше предложен Иван Кръстев. Той обаче вече обяви, че се отказва, а членството му в БСП и левите му позиции, включително и подкрепата към Русия, породиха напрежение в коалицията ПП/ДБ.

През деня се завъртя името на Иванка Шалапатова, изпълнителен директор на фондация "За нашите деца", която вече е и била зам.-министър на труда и социалната политика през 2013 г. в служебния кабинет на Марин Райков.

Другото спорно министерство е и това на спорта - в първото предложение бе автомобилния състезател Димитър Илиев, а днес се чу и името на Петър Стойчев. Плувецък е сочен за близък до ГЕРБ, а и бе обявен вече като конкуренция от Радостин Василев, който явно имаше апетити за поста.

Въпросителни имаше и около правосъдното министерство, като неофициално се заговори, че Милен Матеев, бивш председател на ресорната комисия в парламента, може да изпадне от кабинета, за сметка на по-позната фигура - бившата шефка на СДС Екатерина Михайлова. Пред Нова телевизия тя потвърди, че е била поканена, но добави, че е отказала. В късните часове на деня Нова телевизия оповести името на Емил Дечев за правосъден министър, който в момента е заместник-министър, а е бил и съдия. 

След като Андрей Янкулов отказа да е вътрешен министър, първоначално се заговори, че ГЕРБ са поискали министерството, особено на фона на противопоставянето между ГЕРБ и Бойко Рашков. Добре посрещната обаче била идеята това да е Калин Стоянов, назначен от Бойко Рашков директор на ГДБОП, но още по времето на първото служебно правителство на Румен Радев. Стоянов е в системата на МВР от 2003 г. Като алтернатива дори се чу името на Цвятко Георгиев, който оглавява комисията по сигурността на информацията, но кандидатурата бързо била отхвърлена.

По информацията на БНТ обаче поста министър на енергетиката ще се заеме от Румен Радев от АИКБ, а министър на образованието ще е Галин Цоков, а Милена Стойчева ще е министър на иновациите вместо Даниел Лорер. В стола на министъра на икономиката няма да е Цвятко Георгиев, а Богдан Богданов.

Според bTV пък директорът на пловдивския театър Кръстю Кръстев ще бъде предложен за министър на културата.

Пред Нова телевизия Николай Денков потвърди, че списък с министри е одобрен от ПП/ДБ и ГЕРБ/СДС. По думите му е проведена спокойна и конструктивна дискусия в търсене на най-добрите личности и всичко е приключило нормално.

"Продължаваме дискусиите. Ще имаме разговори вътрешно в нашите органи на партиите. Разговорите ще продължат и утре рано сутринта. Окончателното решение за състава ще се случи в утрешния ден. Днес ще говорим в Националните съвети. Този път се надявам да няма записи", заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Денков посочи, че официалният списък ще бъде обявен утре.

Министър-председател на ротация - Николай Денков и Мария Габриел

Министър на финансите - Асен Василев

Министър икономиката - Цвятко Георгиев / Богдан Богданов

Министър на правосъдието - Милен Матеев/ Емил Дечев

Министър на енергетиката - Радослав Рибарски / Румен Радев

Министър на регионалното развитие и благоустройството - Андрей Цеков

Министър на външните работи - Мария Габриел

Министър на иновациите - Даниел Лорер / Милена Стойчева

Министър на здравеопазването - д-р Христо Хинков

Министър на транспорта - Георги Гвоздейков

Министър на образованието и науката - проф. Генка Петрова

Министър на отбраната - Тодор Тагарев

Министър на вътрешните работи - Калин Стоянов

Министър на електронното управление - Александър Йоловски

Министър на земеделието - Кирил Вътев

Министър на околната среда и водите - Юлиан Попов

Министър на туризма - Зарица Динкова

Министър на културата - Яна Генова / Кръстю Кръстев

Министър на спорта - Димитър Илиев.

Имената на ПП/ДБ

Имената на ПП/ДБ

След седмица на спекулации