Напредък в разговорите за обща управленска сглобка с втория мандат между ГЕРБ и ПП/ДБ отбеляза кандидат-премиерът на "Промяната" Николай Денков.

"Преговорите продължават днес, има напредък. Обсъждаме различни имена, гледаме кое е най-подходящо за позицията и избираме най-доброто. Искам да кажа - информацията, че МВР ще е на ГЕРБ, не е вярна, няма такова нещо. Търсим човек, който да е експерт, специалист, неполитическо лице, доказал се в работата си", коментира в кулоарите на парламента преди началото на пленарното заседание Денков.

В момента кандидатури се слагат на масата и от Денков, и от Мария Габриел. "Но това, което се пише - че ще бъде 50/50 (съотношението на министри на ГЕРБ и ПП/ДБ) не съответства на истината", отсече той.

Борисов не дава имунитет, ГЕРБ искат кабинет със споделена отговорност

Борисов не дава имунитет, ГЕРБ искат кабинет със споделена отговорност

Лидерът на ГЕРБ привърза и министри на Радев в усилията да няма редовен кабинет

Народният представител отново изтъкна доверието си в експертизата на Асен Василев като финансист и кандидат за министър на финансите с аргумента - нито една от апокалиптичните прогнози не се била сбъднала.

А дали би могло името на Василев да не бъде в проектокабинета като форма на компромис? "Спорно е това, което той каза за администрацията в записа. Аз лично и Мария Габриел ще бъдем гаранти, че няма да има нарушаване на законите и отношението към администрацията ще бъде такова, каквото трябва по закон", увери кандидат-премиерът на "Промяната".

Преговорите между първата и втората политическа сила продължават и днес.

След 3 часа топене на ледове разговорите между ПП и ГЕРБ вървят конструктивно

След 3 часа топене на ледове разговорите между ПП и ГЕРБ вървят конструктивно

Обсъждат се конкретни имена за проектокабинета

В началото на изказването си Денков настоя да коментира друга актуална тема: "Няколко пъти се повтаря от най-високо ниво една лъжа - че са били обсъждани съкращения и замени на директори на училища и учители. Това не е вярно, искам да успокоя системата, че това е лъжа, която се разпространява", подчерта той.