"Инициативата "Три морета" може да стане една от основните, която да предизвика ново разделение в Европейския съюз. Трябва да бъдем изключително внимателни, тъй като това не е в полза на България".

Това каза пред БНР дипломатът Валентин Радомирски по повод проведената вчера в Талин среща на върха на инициативата "Три морета", председателствана от естонския президент Керсти Калюлайд, на която България прие председателството на инициативата от Естония. 

Радев отлага посещението си в Естония заради коронавируса

Радев отлага посещението си в Естония заради коронавируса

Президентът проведе телефонен разговор с естонския си колега

По думите му България не трябва да допусне да попадне в източноевропейски блок, независимо как ще бъде наречен той, който да се противопоставя на старата Европа. Според дипломата укрепване на връзките с Европа е единственият източник на някакви гаранции за нашата сигурност.

Според него обаче има стари наслоения между държавите, които биха попречили на някакво обединение около източноевропейска ос.

"Всички изследователи твърдят, че инициативата "Три морета" има антируски и дори антикитайски характер. Тя трябва да спре евентуални помисли за връзки между старата Западна Европа и тези две държави, които се явяват основни конкуренти на САЩ сега", коментира Валентин Радомирски.