Националната референтна лаборатория "Централна лаборатория по химични изпитвания и контрол" (ЦЛХИК) към БАБХ извършва лабораторен анализ на пратки плодове и зеленчуци, преминаващи през ГКПП "Капитан Андреево". Инспекторите извършват контрол в непрекъснат режим на работа, като са изпратени допълнителни екипи, които да подпомагат служителите на пункта.

Според заместник-министъра на земеделието Иван Христанов държавата в лицето на БАБХ за пръв път от 10 години насам си е върнала контрола на границата.

За среща между Христанов и премиера Кирил Петков съобщава тази сутрин пресцентъра на Министерски съвет. Петков е одобрил и подкрепил действията по контрол на границата, заявявайки, че "борбата за границата е борба за държавността" и е подчертал, че тази граница не е външна само на България, но и за ЕС.

Христанов е обяснил, че в резултат на саботаж от страна на частен оператор да извършва своите договорни задължения, трафикът на пункта е натоварен.

Този оператор е бил поддържан 10 години изкуствено като монополист на границата.

"БАБХ работи в непрекъснат контакт с турската страна при управление на процесите", каза още Христанов. От прессъобщението не става ясно как точно БАБХ и усиления контрол на границата преодолява този саботаж.

Припомняме, че преди една седмица Иван Христанов съобщи, че е бил предложен подкуп на новоназначения изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Христо Даскалов. Случаят е от 19 януари, но подробности по него не бяха дадени.

В началото на април месец пък премиерът Кирил Петков при проверка на пункта заяви, че единственият начин продукцията на българските производители да бъде защитена от нерегламентиран внос, е да има работещ механизъм на границата за спиране на продукти, които не отговарят на изискванията за качество и безопасност на Европейския съюз и на България.

След инспекцията на Петков: Акция на ГКПП "Капитан Андреево"

След инспекцията на Петков: Акция на ГКПП "Капитан Андреево"

На място са екипи на БАБХ, НАП, Икономическа полиция и ДАНС

Това бяха установени "несвойствени дейности" и започна извънредна проверка на пункта, обявена като комплексна с участието на екипи на БАБХ, НАП, Икономическа полиция и ДАНС. Резултати не бяха оповестени официално.