Подкуп е бил предложен на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Христо Даскалов. Информацията е споделил самият той, както и заместник-министърът на земеделието Иван Христанов, съобщи bTV.

По думите на Христанов случаят е от 19 януари, като сигнал за него е подаден в Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС). Малко след като на "Капитан Андреево" започнала проверка на контрола над вноса на храни от Турция, мъж направил предложение към наскоро назначения тогава шеф на БАБХ.

След инспекцията на Петков: Акция на ГКПП "Капитан Андреево"

След инспекцията на Петков: Акция на ГКПП "Капитан Андреево"

На място са екипи на БАБХ, НАП, Икономическа полиция и ДАНС

"Проф. Даскалов беше поканен на разговор. По време на разговора му беше предложен подкуп, за да може да си замълчи, да не прави проверки, да остави нещата както са си. Г-н Даскалов учтиво казва, че ние трябва да си свършим задълженията, а конкретното лице му вади една папка със сума. Проф. Даскалов, разбира се вежливо я отклонява, след което веднага отидохме в конкретната служба за подобен род намеса", разказва Христанов. Той допълва, че от януари проф. Даскалов бил под наблюдение от ДАНС, в случай че получи нова оферта.

 

Петков провери граничния контрол при вноса на растителни и животински продукти

Петков провери граничния контрол при вноса на растителни и животински продукти

Бранят българските производители с мерки срещу нерегламентирния внос

За случая потвърждава и шефът на БАБХ, но казва името на човека, предложил подкупа. Той описал как изглежда мъжът: "Нормален човек, човек, който мен ме познава от 25 години бих казал. Това беше посредник, който един път ми звъня, втори път ми звъня да си поговорим, защото той е персона с много дълъг административен стаж в тази държава."

Засега обаче нямало доказателства дали и на кого точно е посредничил човекът, опитал да подкупи Христо Даскалов.