През последното десетилетие има една устойчива тенденция по отношение на мутацията на определението "тероризъм". Имаме около 100 определения и никое от тях няма ясни и конкретни граници. Това коментира анализаторът Боян Чуков пред БНР.

22-ма загинали и 59 ранени след взривове на концерт в Манчестър
Обновена

22-ма загинали и 59 ранени след взривове на концерт в Манчестър

По време на концерта на американската певица Ариана Гранде

"Това е един феномен, с който в общи линии, светът свикна. Аз вече съм склонен да считам, че т. нар. "тероризъм" и хибридните войни имат идентични цели. Те са политически и водят до дестабилизиране на обстановката в дадена страна. Много често подобни събития се извършват от чужд факт, тоест имитира се, че зад това стои някакъв ислямски тероризъм, някакви определени организации, които си сменят етикетите, но на практика става дума за много сложна организация, в която стоят центрове в Близкия изток или на някое друго място", анализира Чуков.

"Ислямска държава" пое отговорност за атаката в Манчестър

"Ислямска държава" пое отговорност за атаката в Манчестър

Терористите публикуваха видео в социалните мрежи

Според него тези центрове целят политически промени в дадената страна.

"Ние имаме създаден лъжлив стереотип на терориста във вид на радикален ислямист, който много често действа самостоятелно и извършва някакви кървави действия. Аз бих направил един друг паралел. Знаете, че в момента срещу американския президент Доналд Тръмп се води чудовищна пропагандна кампания не само в Съединените щати, но и в Европа.

В срещите, които имаше Доналд Тръмп до този момент, присъстваше изключително динамичният диалог между него и Тереза Мей. Аз по-скоро бих считал, че тези събития в Манчестър са начин да бъде попречено на Тереза Мей отново да бъде избрана и да заеме позицията, която има и в момента. Интерес от това имат тези, които в момента се борят срещу Доналд Тръмп", подчерта Чуков.