Взривове са разтърсили концертната зала Manchester Arena в северния английски град Манчестър, предадоха световните информационни агенции.

Съобщава се за най-малко 22-ма загинали и 59 ранени. Сред загиналите има деца, уточниха от полицията в града. Повечето пострадали са с рани от шрапнели. В болниците са откарани общо 59 ранени. 

"Ислямска държава" пое отговорност за атаката в Манчестър

"Ислямска държава" пое отговорност за атаката в Манчестър

Терористите публикуваха видео в социалните мрежи

Полицията разследва разигралата се трагедия като самоубийствен терористичен акт. Като такъв го определи в изявлението си британският премиер Тереза Мей.

Според органите на реда в Манчестър нападението е извършено от един терорист със самоделно взривно устройство. 

Чрез контролиран взрив органите на реда са унищожили открито взривно устройство около залата. 

Поредната кървава баня в Европа се разигра непосредствено след края на концерта на американската певица Ариана Гранде, когато хората са започнали да излизат от залата, във фоайето на съоръжението, предадоха световните информационни агенции. 

В социалните мрежи се появиха снимки на пострадали. Видеа показват тичащи ужасени хора.

Други потребители пък разменят снимки и данни за техни близки, присъствали на концерта, много от които са деца. 

Районът е отцепен от полицията. Органите на реда призовават живеещите в района да останат по домовете си, а останалите да го избягват.

Съседната гара "Виктория" е затворена. 

Очаква се скоро да бъде разкрита повече информация по случая. Предстои заседание на комитета за извънредни ситуации "Кобра" към британския премиер.

Междувременно Тереза Мей прекрати предизборната кампания на Консервативната партия. Основната опозиционна Лейбъристка партия също прекрати предизборната си кампания. 

Непотвърдени информации от неназовани американски правителствени служители твърдят, че нападението е извършено от атентатор самоубиец.

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин написа в "Туитър": "Ужасен инцидент в Манчестър. Моите мисли са с всички засегнати и нашите брилянтни служби за извънредни ситуации."

Припомня се, че случилото се става 2 седмици преди предсрочните парламентарни избори.

Полицията в Манчестър създаде спешна телефонна линия в отговор на атаката Той е: 0161 856 9400. 

Светът осъди атентата в Манчестър

Светът осъди атентата в Манчестър

Няма данни за пострадали българи

През 2005 г. 52 души загинаха, след като четирима атентатори се взривиха в метрото в Лондон. Ако бъде потвърдено, че в Манчестър е бил извършен атентат, то той ще бъде най-тежкият такъв от лондонския насам. 

Нападател заби джип в група пешеходци до намиращия се наблизо мост "Уестминстър" на 22 март, преди да намушка полицай до смърт, който се намирал в двора на парламента. Терористът беше застрелян от полицията.

Няма пострадали българи при атентата в Манчестър
Обновена

Няма пострадали българи при атентата в Манчестър

Британците са гневни и тъжни