Световните лидери осъдиха терористичния акт на концерт в северния английски град Манчестър.

Сред тях първо коментар направиха британският премиер Тереза Мей, кметовете на Манчестър Анди Бърнам и Лондон Садик Хан, както и първият министър на Шотландия Никола Стърджън. Лидерите на лейбъристите Джеръми Корбин и либералдемократите Тим Фарън също използваха "Туитър", за да изкажат скръбта си.

Австралия, Индия, Сингапур вече изказаха съболезнования заради окървавеното събитие.

Министър-председателят Бойко Борисов изрази дълбоките си съболезнования към близките на загиналите и пострадалите от терористичния акт.

"Вярвам, че с общите усилия на британските органи в сътрудничество с правителствата на съюзническите и партньорски държави ще бъдат разкрити извършителите на този чудовищен акт и те ще понесат заслуженото си наказание", пише Борисов в съболезнователния адрес до британския премиер Тереза Мей.

Българският министър-председател пожелава успех в усилията на компетентните органи на Обединеното кралство в тази трудна ситуация. "Нашите мисли са с мъката и ужаса, изживяван в този момент от народа на Обединеното кралство", посочва Борисов.

От своя страна председателят на Народното събрание Димитър Главчев изпрати съболезнователен адрес до председателя на Камарата на общините на парламента на Великобритания Джон Бъркоу по повод терористичния акт в Манчестър. Той изразява най-дълбоки съболезнования и съчувствие към семействата и близките на загиналите и ранените.

Председателят на Народното събрание заявява, че България остро и решително осъжда всяка проява на тероризъм като грубо посегателство срещу ценностите на съвременния демократичен свят.

Американската певица Ариана Гранде, чийто концерт в "Манчестър арена" завърши трагично, изрази ужаса и скръбта си от случилото се.

Съобщава се, че поддръжници на групировката "Ислямска държава" празнуват в социалните мрежи след кървавия акт на насилие.

22-ма загинали и 59 ранени след взривове на концерт в Манчестър
Обновена

22-ма загинали и 59 ранени след взривове на концерт в Манчестър

По време на концерта на американската певица Ариана Гранде

Атентатът уби 19 души, а други над 50 души бяха ранени. Британската полиция почти веднага обяви, че това е терористичен акт.

Отекнали са два взрива около 22 часа местно време, а по-късно друго взривно устройство е било открито и взривено от полицията.

От съобщения в "Туитър" стана ясно, че на концерта са присъствали и много деца. Притеснени роднини публикуват снимки с молба за информация относно състоянието и местонахождението им. Хаштагът в #MissinginManchester.