Министърът на външните работи Светлан Стоев се срещна с посланика на Индия у нас Санджай Рана.

Двамата обсъдиха въпроси, свързани с двустранното и многостранното сътрудничество, както и в контекста на стратегическото партньорство между Европейския съюз и Индия.

Министър Стоев открои приятелските и стабилни отношения между двете страни, сходството и близостта на позициите по широк кръг международни въпроси и инициативи.

Той подчерта, че Индия е приоритетен партньор на България в Азиатско-тихоокеанския регион и страната ни разчита на нейната експертиза по отношение на спецификата на региона и регионалното сътрудничество.

По време на разговора бяха разгледани и възможностите за задълбочаване на връзките в търговията и инвестициите между двете страни. Българската страна изтъкна значението на индийските инвестиции у нас.

От своя страна посланик Рана отбеляза интереса на Индия към българския пазар.

Дори и по време на ограниченията заради пандемията от COVID-19 индийски инвеститори са решили да създадат нови бизнеси у нас. Сред тях е и голяма индийска компания в сферата на технологиите, която ще разкрие над 150 работни места.

Беше обсъдена и ситуацията в Афганистан и ролята на Индия през последните 20 г. в оказване на подкрепа на афганистанския народ чрез финансиране на множество образователни, инфраструктурни проекти. Изразено бе мнение, че настоящата криза трябва да бъде разрешена бързо чрез механизмите на наднационално сътрудничество.

Министър Стоев изрази увереност, че широките политически и икономически контакти между България и Индия ще бъдат наново активизирани в най-скоро време, когато условията с пандемията позволяват това.