Министърът на културата в оставка Кръсто Кръстев изпрати до ЮНЕСКО кандидатурата на българския Център за подводна археология, с която дейността му да бъде утвърдена, развита и разширена до категория 2 на Център за подводно и световно наследство. Това съобщиха от министерството на културата.

Той е уверен, че центърът ще изпълнява успешно задачата си на надежден партньор на ЮНЕСКО и ще се утвърди като водещ фактор за проучването, опазването и популяризирането на подводното и световно културно наследство в Черноморския регион.

От МК посочват, че центърът ще се основава на инфраструктурата на Центъра за подводна археология, държавен културен институт към Министерството на културата на Република България, създаден през 1978 г.

Концепцията бе представена и насърчена в Рияд, Саудитска Арабия, по време на 45-ата сесия на комитета за световно наследство на ЮНЕСКО през септември 2023 и предстои да бъде подкрепена още от Турция, Румъния и Хърватия. Предстои ЮНЕСКО да проведе проучване относно готовността на България да създаде черноморски регионален център за подводно и световно наследство под егидата на международната организация.

България е втората страна в света и първата в Европа, която през 2003 г. ратифицира Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на подводното културно наследство.

Целта е центърът да се утвърди като световен лидер в изпълнението на политики за опазването на подводното културно наследство. Мисията му е затвърждаването на международното и регионално сътрудничество в областта на подводното и световното наследство, насърчаването на научните изследвания и развитието на регионалните мрежи от организации и експерти, както и обучаването и обмена на добри практики и знания, поясняват от МК.

На базата на подготвения проект за създаване на Регионален център на ЮНЕСКО за подводна археология за Черноморския регион, той ще работи за приемането на Конвенцията на ЮНЕСКО от всички страни в Черноморския регион, за професионалната специализация в проучването, опазването и управлението на подводното културно наследство, създаването на партньорства и работата по международни проекти, изграждането на регионална лаборатория за консервация и интердисциплинарни изследвания.

Според министерството богатото, разнообразно и добре запазено подводно културно наследство на България открива големи възможности пред страната ни, но и налага сериозни отговорности.

България подписа и Споразумение с ЮНЕСКО за продължаване дейността на Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа (РЦОНКН) като център от категория 2 под егидата на ЮНЕСКО в София, Република България за нов 8-годишен период.

Подводна експедиция извади ценни находки от потънал кораб край нос Калиакра

Подводна експедиция извади ценни находки от потънал кораб край нос Калиакра

Оръдия и амуниции на над 200 години вече са в Националния исторически музей