За финансирането на проекта и изграждането на трети мост на река Дунав при Русе и Гюргево Европейската комисия е изявила готовност да направи оценка.

Това съобщават от Министерство на транспорта след проведен разговор между заместник министър-председателя по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и комисаря по транспорт Адина Вълян.

България да се заеме с по-бърза подготовка на проектите по отношение на моста, призова еврокомисарят. Ако успеем с проекта до средата на януари 2023 г., имаме възможност да го предявим в текущата покана за представяне на предложения по Механизма за свързване на Европа.

Трети мост на Дунав ще има, кога - все още не се знае

Трети мост на Дунав ще има, кога - все още не се знае

Постигната е договореност да бъдат подписани две споразумения в най-скоро време

Христо Алексиев отчете, че очакваме становището на Румъния относно проекта за споразумение на трети мост, а комисарят Адина Вълян подкани Алексиев за по-голяма ангажираност към поддържането на река Дунав.

Еврокомисарят и вицепремиерът Алексиев обсъдиха също транспортните коридори за солидарност с Украйна и българската роля в транспортирането на стоки.

За създаване на транспортна алтернатива от изток до запад Алексиев предложи включване в обхвата на направлението "Западните Балкани"- Коридор 8, който свързва Адриатическо с Черно море през Албания, РСМ и България.

Първата следа по въпроса с Дунав мост 3 в News.bg е от преди почти 14 години, когато първоначално е замислено неговият строеж да е край Силистра.

Оман се интересува от строеж на Дунав мост 3

Оман се интересува от строеж на Дунав мост 3

Да участва в конкурс за концесия за строеж край Силистра