В Баку бяха подписани три документа, стимулиращи икономическите отношения между България и Азербайджан

След срещата между премиера и азербайджанския му колега Артур Раси-Заде бяха подписани Спогодба за икономическо сътрудничество, Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане и Споразумение в областта на антимонополната политика и защита на конкуренцията.

Предвижда се доходите, получени по трудово правоотношение, да се плащат в държавата, в която е положен трудът, освен в случаите когато съответното лице пребивава в страната по-малко от 183 дни за една календарна година.

На пленарните разговори между двамата бяха обсъдени състоянието и икономическите отношения между двете страни и перспективите за тяхното развитие чрез стимули за общи проекти, за малките и средните предприятия, и други.

На състоялата се по-късно пресконференция Станишев изтъкна традиционно добрите отношения на България с Азербайджан на политическо ниво, които той назова приятелски.

Премиерът обаче подчерта, че в икономически план отношенията са много под възможностите на двете страни.

По време на срещата стана ясно, че трябва радикално да се увеличи икономическото сътрудничество между България и Азербайджан, което е напълно във възможностите на двете страни.

Затова, добави премиерът, се договорихме да направим всичко възможно, за да активизираме икономическите си отношения. 

За тази цел, по думите му, през пролетта на следващата година ще се събере междуправителствена комисия за нучно-техническо сътрудничество.

Двете страни работят за взаимодействие между газовите компании Булгаргаз и Сокар, посочи премиерът.

Той подчерта още, че проектът "Набуко" несъмнено ще се разглежда и в този аспект, тъй като има приоритетно значение не само за преките участници в него, а и за целия ЕС.
Премиерът на Азербайджан изцяло сподели мнението на Станишев, че трябва да се активизират икономическите отношения между двете страни.

Моментът за това е подходящ, подчерта азербайджанският премиер, посочвайки, че България вече е страна членка на ЕС и има високи темпове на икономическо развитие, предлага добър инвестиционен климат и има добра правова база.

Премиерът на Азербайджан добави, че въпреки трудностите страната му осъществява крупни проекти по транснационални трасета - действащият вече нефтопровод Баку-Тбилиси-Джейхан и газопровода Баку-Тбилиси-Ерзурум.

Артур Раси-Заде посочи, че страната му е готова да вземе активно участие в проекта "Набуко", но същевременно добави, че трябва да мисли за това, кое е най-изгодно за Азербайджан, както и това, че други държави също трябва да помислят как най-добре да се включат в него.

Визитата на Станишев е първото посещение на български премиер сред обявяването на независимостта на Азербайджан.