България и Турция заедно да предложат Желязната църква "Свети Стефан" в Истанбул да бъде вписана в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, защото тя е уникален паметник на културата.
Това е предложил председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов на срещата си в Анкара с турския си колега Емруллах Ишлер, председател на Комисията по националното образование, културата, младежта и спорта на Великото национално събрание на Турция.

Емруллах Ишлер е споделил, че реставрацията на Желязната църква е отличен пример за стремежа на двете страни да покажат в пълния му блясък за поколения напред един храм, в който е въплътен талант и вдъхновение.

Борисов благодари на арх. Фикрие Булунмаз за реставрацията на "Св. Стефан"

Борисов благодари на арх. Фикрие Булунмаз за реставрацията на "Св. Стефан"

По думите на архитекта са се постарали да съхранят църквата в автентичния ѝ вид

Припомняме, че преди година завърши продължилата 6 години реставрация на историческата българска църква "Свети Стефан" в Истанбул. На официалното откриване на паметното за българите място присъствахаБойко Борисов и Реджеп Таип Ердоган, а тържественият молебен бе отслужен от вселенския патриарх Вертоломей. "Желязната църква" почти няма аналог в света и е единствената православна църква, направена от готови железни елементи. Тя е дело на българската екзархия.

Вежди Рашидов и Емруллах Ишлер са се договорили двете парламентарни комисии да проведат съвместно заседание в удобно и за двете страни време. За Турция представлява интерес и сътрудничеството с Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, който функционира в София.

Двамата парламентаристи са се обединили около необходимостта от задълбочаване на сътрудничеството между двете парламентарни комисии. Турция и България оценяват високо усилията на двете страни за опазване на културното наследство, а идеята за съвместни предложения за записване в т.н. Индикативна листа на ЮНЕСКО може да бъде разширена в бъдеще.

Вежди Рашидов получи в Анкара и висока оценка за усилията си още като министър на културата да подпише двустранно споразумение за предотвратяване на нелегалния трафик на културни ценности. Документът има устойчиво значение в тази област, е мнението на експертите.