Служебният министър на отбраната Стефан Янев не възприема като ултиматум искането на САЩ за повишаване разходите за отбрана, предаде БНР.

В щаб-квартирата на НАТО в Брюксел Янев определи като "навременно" посланието на американския секретар по отбраната Джеймс Матис. Той иска конкретни планове, за да достигне финансирането за отбрана размер от 2% от Брутния вътрешен продукт:

В лично национален план е необходимо да започне дебат какво точно и коя година с колко да увеличаваме разходите и по какъв начин. Воден е такъв разговор в НАТО, но няма решение Алианса да прави или да задължава държавите да правят такива планове - това си е национално решение.

Според държавния бюджет на България сега за отбрана са определени 1,1% от БВП. Ако към тях се прибавят парите, вписани в друго бюджетно перо - за инвестиции в нови бойни самолети и кораби, страната ни достига около 1,6 на сто.

По повод заявеното от британския военен министър Майкъл Фалън за "руска намеса в изборите в България", вицепремиерът Стефан Янев коментира, че не става дума за разузнавателна информация. Той каза, че подобни опити е имало в миналото.

"Няма такива индикации към момента, защото обикновено те се реализират в деня на изборите и по отношение на преноса на данни между районните избирателни комисии и Централната избирателна комисия. Към момента сме взели широк кръг от мерки това да не се допуска", заяви Янев, който отговаря за организацията на предсрочните парламентарни избори на 26 март 2017 г.

От министерството на отбраната съобщиха, че по време на двудневния форум на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО служебният министър на отбраната Стефан Янев е представил позициите на страната ни за обсъжданите въпроси.
На срещата е обсъдена визията на Алианса, засилването на трансатлантическата връзка, изграждането на модерно възпиране и отбрана, включително общото противодействие на хибридни и кибер атаки срещу един или повече съюзници.

В изпълнение на решенията от Варшава, Алиансът трябва да инвестира допълнителни усилия и средства, за да реализира приетата концепция за проектиране на стабилност, е заявил Янев.

Той е акцентирал, че подпомагането и изграждането на отбранителен капацитет в страните от региона на Близкия изток и Северна Африка е един от приложимите инструменти за справяне със съществуващата там несигурност. Тази нестабилност поражда нелегалната миграция и трафика на хора.

По отношение на политиката за споделяне на отговорностите и тежестите в НАТО, министър Стефан Янев акцентира върху необходимостта от разглеждането й в по-широк аспект, а не само в контекста на разходите за отбрана.

Военният министър на България подчерта, че страната ни активно участва в операциите и мисиите на Алианса - в Афганистан и Косово, в Средиземно и Егейско море, както и в подкрепата на усилията на водената от САЩ коалиция в борбата срещу ИДИЛ.

Последният пример е с присъединяването към оперативния бюджет на програмата на НАТО за ранно предупреждение и контрол от въздуха (АУАКС), считано от 1 юли 2017 г.

Министър Янев изрази задоволство от постигнатия напредък по изпълнение на задачата от Варшава за изграждане на засилено предно присъствие на НАТО в региона на Прибалтика. Същевременно, подчерта необходимостта от прилагане на пропорционални и адаптирани към специфичните условия мерки в югоизточния фланг на НАТО.

По време на заседанието на Комисията НАТО-Грузия министър Янев засвидетелства солидарността и съпричастността на нашата страна с усилията на Грузия за защита на своята териториална цялост и суверенитет.

Република България ще продължи да подкрепя Грузия в процеса на интеграция и подготовка за членство в Алианса. Една от най-важните непосредствени задачи е реализацията на Съдържателния пакет и изграждането на отбранителен капацитет.

В качеството си на посолство за контакт на НАТО, българското посолство в Тбилиси ще популяризира политиките на Алианса с цел увеличаване на подкрепата за евроатлантическата интеграция на Грузия и ще оказва необходимата административна и логистична поддръжка за успешното реализиране на планираните мероприятия и визити на високопоставени функционери от НАТО.

В рамките на форума министър Янев проведе двустранна среща с министъра на отбраната на Италия Роберта Пиноти. Двамата министри подписаха "Спогодба между министерство на отбраната на Република България и министерство на отбраната на Италианската Република за военно сътрудничество", с която се определят рамките за сътрудничество в областта на отбраната и военните отношения между двете страни в сфери от взаимен интерес.

Настоящата спогодба отменя подписаното през 1999 година споразумение за сътрудничество в областта на отбраната, отчитайки новите реалности в резултат на пълноправното членство на страната ни в НАТО и ЕС.

След срещата Стефан Янев разясни, че в съответствие с решенията на срещите на върха на НАТО в Уелс и Варшава, България, заедно с останалите съюзници, полага усилия за повишаването на разходите за отбрана в условия на международна финансова криза.

"Считам обаче, че е необходимо провеждането на национален дебат по отношение на разходите за отбрана, включително и за изготвянето на национален план, каквото предложение беше направено по време на срещата. През последните години ние сме длъжници на въоръжените сили предвид свитите разходи с близо 40%, което доведе до редица затруднения в бойната подготовка на силите, големия некомплект на личния състав и други проблеми", каза министърът на отбраната.

По отношение на сигурността в Черноморския регион, той отбеляза, че са приети няколко допълнителни мерки, като увеличаване на военноморското присъствие и засилено провеждане на учения, повишаване на ситуационната осведоменост и подобряване на координацията в подготовката на постоянните военноморски сили на НАТО при взаимодействието им със силите на останалите съюзници в Черно море.