Моментът е преломен за Висшия съдебен съвет. Това заяви бившият министър на правосъдието Христо Иванов пред БНР. Много бих искал да не се стига до напускане на Висшия съдебен съвет заради промените в Закона за съдебната власт, заяви той.

Има два варианта – тотално овладяване на Съвета от съдебната номенклатура или формиране на колегия, в която тази номенклатура няма да има абсолютно мнозинство, прогнозира той. Иванов сравни скандалите в съдебната система с повишената температура на болен организъм, която е израз на имунна реакция.

"Скандалите продължават  и  ще продължават. Докато има хора, които във ВВС, макар и в малцинство, оказват съпротива на действията на съдебната номенклатура, предвождана от главния прокурор, това означава, че някой не се е примирил и в този смисъл аз много бих искал да не се стига до напускане на ВСС", каза Иванов.

Според него, въпросът сега е как ще бъдат подредени 11-те представители на парламента в съвета. "Следващият път, когато парламентът избира членове на ВСС, той ще трябва да посочва за коя колегия е номинацията, а за настоящия състав от парламентарната квота това не е направено. Съветът трябва да направи тази подялба", обясни Иванов. Разумното решение е тези, които са били съдии, непосредствено преди да станат част от ВСС, да отидат в съдийската колегия, поясни той.

"Това е разумното и осигуряващо стабилитет разрешение, но то не може да осигури онова достатъчно мнозинство и надмощие на лобито на главния прокурор и на съдийската номенклатура в бъдещата съдийска колегия. Поради което, очевидно подмолно, текат опити и очаквания чрез натиск и различни безпринципни ходове да се прокара друго разделение, така, че някои от лоялните на главния прокурор Сотир Цацаров членове на ВСС, да попаднат в Съдийската колегия и да осигурят мнозинство и продължаваща доминация на главния прокурор", обясни бившият правосъден министър.

Смисълът на разделението е да не се позволява на прокуратурата да доминира Съда. Големите въпроси пред ВСС са свързани с предстоящия избор на председател на Софийския апелативен съд и на председател на Върховния административен съд. От ежедневната дейност на ВСС зависи кариерната и дисциплинарната дейност, атмосферата в съдебната власт.

Иванов коментира и предложението за огромни заплати за членовете на ВСС само месеци след като публично беше поискана оставката им.

"И искането на оставката, и заплатите се отнасят към контролирането и продължаването на контролирането на съдебната власт както моркова и тоягата към дресирането на едно куче или някакъв кон. Така че става дума за просто различни подходи към една и съща цел", обясни бившият министър.