Необходимо е дефиниране на радикалния ислям и неговото криминализиране в Наказателния кодекс (НК). Това каза пред журналисти в парламента съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов, който е вносител на законовите промени, регламентиращи наказание от три години лишаване от свобода.

„Проблемът с радикалния ислям е факт и в България. Подобни прояви, структури, хора и организации се финансират от външни фактори. Редно е първо в НК да се дефинира какво е това радикален ислям и второ да се криминализира това деяние, за да могат хората, които проповядват това деяние и идеология, да бъдат санкционирани от закона”, коментира Каракачанов.

Той обясни, че в Наказателния кодекс в момента няма такова определение. „Виждате случая с имамите в Пазарджик. Тях ги съдят за антидемократична идеология”, аргументира поправките Каракачанов.

Той изтъкна, че радикалният ислям е идеология, която проповядва заменянето на светската държава с религиозна такава.
„Радикален ислям имаме, когато подкрепяш подобни терористични организации, проповядващи джихад. Под наказателна отговорност попадат тези лица, които проповядват такава идеология, които събират средства или които вербуват членове и симпатизанти за подобни цели”, заяви той.

Красимир Каракачанов отбеляза, че е важно да се прави разграничение между радикалния ислям и исляма като всяка друга религия.
„Радикалният ислям в последните години се превърна в идеология на организации, които искат смяната на светското общество и заменяне на светския ред с религиозен на основата на Шериата”, каза още той.

Каракачанов коментира още, че не знае да има радикални будисти, хиндуисти или дори радикални християни, които да проповядват кръстоносен поход и завладяване на Йерусалим.
„Не знам друга религия да проповядва налагането си в световен мащаб със силови средства и тероризъм и насилие. Коя друга религия използва оръжие, реже глави, убива хора, организира терористични атентати, за да налага своята идеология?”, коментира още съпредседателят на ПФ.