"Държавният глава Росен Плевнелиев е абсолютно неадекватен, той е вреден за България и трябва веднага да подаде оставка". Това е политическата позиция на партия АБВ, която е част от управляващото мнозинство.

На брифинг вторият във формацията Румен Петков обяви категорично, че след интервю за чужда медия на Плевнелиев, в което той обвинява Русия за хибридна война заради хакнат сайт на ЦИК и на фона на стотици жертви в Париж и военна заплаха от "Ислямска държава", е напълно ясно, че Плевнелиев се държи „неадекватно и срами България сред останалите държави".

Петков отдаде това поведение на президента на личната му омраза към Русия.
От АБВ няма да искат обаче импийчмънт, тъй като уважавали разделението на властите и смятали, че тази процедура не трябва да идва от НС, а Плевнелиев трябва сам да отстъпи. „Този човек трябва да бъде освидетелстван и отстранен", категоричен бе Румен Петков.

По думите му ние наистина сме в състояние на война, но тя е обявена от страна на „Ислямска държава" и решението на този конфликт е в обединението Европа - САЩ - Русия. Днес обаче Европа излъчва слабост, смятат от АБВ. Те са убедени, че в името на победата срещу тероризма трябва да се загърбят дребните политически дрязги и да се създадат партньорства на ново равнище.

Именно заради това политическата формация ще внесе утре в НС проект на декларация, с която парламентът да се опита да поиска в рамките на ЕС да отпаднат санкциите срещу Русия.

Освен това стана ясно, че в близките дни депутатите на АБВ ще поканят на разговори ръководствата на Националното следствие (НСлС), на военното разузнаване, МВР и ДАНС, за да обсъдят бюджетното обезпечаване на българските служби. Според бившия МВР шеф у нас трябва да има условия за ефективно разузнаване и контраразузнаване, за да има сигурност на българския народ в условия на война.

По думите на Румен Петков Франция е болезнен пример за това какво се случва в една държава, когато няма оперативен контрол.