Министърът на правосъдието Христо Иванов трябва да си подаде оставката. В това е убеден лидерът на АБВ Георги Първанов, а причината е скандалът с Европейската комисия около „Яневагейт".

„Ние сме единствената държава-членка на ЕС, в която министър или е позволил да бъде употребен в една грозна ситуация, или си е позволил да спекулира", обясни в парламента недоволството на АБВ и заместникът на партията Румен Петков.

От АБВ ще повдигнат въпроса по време на утрешния блиц контрол и ще го адресират към премиера Бойко Борисов. „Ако той счита, че е нормално министрите да лъжат...", отбеляза Петков и отсече: „Няма как дни преди мониторинговия доклад министърът да лъже".

„Министър Иванов е основната пречка да се случи бързо, ефективно и работещо съдебната реформа в това число и конституционната реформа", критикува съдебният министър още Първанов.

Относно скандалите в съдебната система не съм бил подведен по никакъв начин, гарантира за пореден път днес правосъдният министър Христо Иванов след правителственото заседание.

Вчера пристигна писмо от заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс, което е адресирано до г-жа Кунева и с копие до мен, в което се казва, че твърденията, че Комисията е искала нечия оставка, са неверни, влезе в обяснителен режим по поредния скандал в правосъдието Иванов.

Той припомни, че част от критериите, които Комисията прилага за мониторинга ни, е наблюдението на това дали България прави проверки, когато има подобни твърдения за корупция по високите етажи на властта.

Така че това, което се казваше в онова становище на Европейската комисия, в текста, който Комисията е дала, е абсолютно нормална част от работата на Комисията за наблюдение, убеден е министърът.

Когато в България се чуват имена на високи съдебни длъжности и се говори за търговия с власт, съмнения за корупция – това трябва да се проверява. Това е нещо, за което Комисията настоява и в този случай, стана ясно от думите на Иванов.

Тази сутрин той имал среща с експертната мисия на Комисията, която е тук  в момента – тази тема заела 70% от времето на дискусията. Тази истерия за това, че имало подвеждане и фалшификация, е просто един опит да се смени темата, смята министърът.