Условията за започване на преговори за Северна Македония са ясни, това е известно на всички ни. Това заяви за БГНЕС посланикът на Испания у нас Алехандро Поланко, чиято страна от 1 юли председателства Съвета на ЕС.

Той подчерта, че добрите отношения с България също са много важни.

Относно призивите на част от македонския политически елит условията в преговорната рамка за присъединяване към ЕС да бъдат променени, Поланко посочи, че по този въпрос в РСМ има два важни елемента.

"На първо място, има диалог между РСМ и Европейската комисия. По време на френското председателство на Съвета на ЕС и първите месеци на чешкото председателство беше създадено предложение, което беше прието и то стои на масата", припомни дипломатът.

Радев не поставя нови условия пред РСМ, а чака изпълнение на досегашните

Радев не поставя нови условия пред РСМ, а чака изпълнение на досегашните

Президентът напомня, че всички условия са вписани в преговорната рамка

Той отбеляза, че от друга страна има паралелни разговори между Северна Македония и България. Поланко изрази надежда всички изисквания да бъдат изпълнени и този въпрос да отиде във възможно най-добра посока.

Посланикът заяви, че нуждата от изпълнение на условията за преговори е добре известна.

"Ясно е, че трябва, от една страна, тези изисквания да бъдат изпълнени - това е известно на всички ни. Също така добри отношения между двете държави и близостта между тях могат да помогнат много за подобряване на възможностите за развитие на този въпрос", изтъкна той.

По отношение на визията на Испания в предстоящия период на председателството на Съвета на ЕС, Поланко отбеляза, че всички четири приоритетни линии са изключително важни, но може би най-вече социалният аспект, чиято цел е "да приближи блокът по-близо до хората и да се съобрази с техните нужди".

Скопие: България последна може да ни чете лекции по критериите за членство в ЕС

Скопие: България последна може да ни чете лекции по критериите за членство в ЕС

РСМ била най-подготвеният кандидат в историята на ЕС при започване на преговорите

Той посочи, че реиндустриализацията е част от идеята за широка стратегическа автономия на Европейския съюз. По негови думи в последните месеци ЕС е имал проблем да отговори на нуждите на хората в различни области - както в стратегическата и отбранителна политика, така и в социално-икономически отношения, като здравеопазване, храна, цени на енергията.

Трябва да развием ново стратегия, за да сме сигурни, че няма зависимост на Европа от други пазари в някои области, подчерта посланикът и допълни, че това може да бъде постигнато чрез два механизма.

"На първо място - реиндустриализацията, за да произвеждаме неща тук, в Европа, които са необходими за нас. Също така да подобрим нашите търговски връзки, така че да имаме различни възможности във взаимодействието с други пазари. Трябва да направим добра стратегия и да вземаме решения, с цел да не бъдем зависими", обобщи той.

РСМ сама си блокира пътя към ЕС, недоволен Ковачевски

РСМ сама си блокира пътя към ЕС, недоволен Ковачевски

Македонският премиер се надява парламентът да подкрепи конституционните промени