Българският президент Росен Плевнелиев и италианският му колега Серджо Матарела похвалиха ползотворните българо-италиански отношения. Матарела е на официално посещение у нас. Двамата държавни глави разговаряха за предизвикателствата пред Европейския съюз, миграционната криза, състоянието на Съюза след референдума за излизане на Великобритания от ЕС.

Обсъдили са и въпроси в сферата на сигурността, борбата с тероризма, а също така възможностите за задълбочаване на търговско-икономическото и инвестиционно сътрудничество и активизиране на културния, образователния и научния обмен.

За нас, българите, италианската република е важен съюзник в ЕС И НАТО, увери Плевнелиев. Още от древността България и Италия са свързани с дълбоки духовни и исторически корени, заяви държавният глава.

Заедно споделяме трудностите, отчете българският президент. Силно послание на кризите в момента според Росен Плевнелиев е общоевропейското решение на кризите.

Италия е ключов търговско-икономически партньор за България, подчерта още Плевнелиев. Ръстът е около 8%. Все повече българи посещавали Италия и все повече италианци посещавали приятелска България според българския президент.

Заедно сме в борбата с тероризма, коментира Плевнелиев. Атаките в сърцето на Европа показали, че никой не е защитен.

Категорични сме, че не трябва да се поддаваме на страха, смята президентът. Трябва да търсим трайно и ефективно решение на кризите в Сирия, Ирак, Афганистан, поиска Росен Плевнелиев.

Двете държави уважавали решението на Великобритания да напусне ЕС.

Двамата президенти обсъдили енергийната тема. Слабост на страната ни и на Югоизточна Европа е енергийната зависимост.

Плевнелиев изтъкна важността на европейската перспектива на Западните Балкани, като по думите му Македония трябва да стане член на ЕС след подписване на договор за добросъседство.

ЕС има не един, а много проблеми за решаване, каза още Плевнелиев, като коментира, че е притеснен, че националисти и популисти шестват из Европа. Националисти и популисти е имало, има и ще има, каза президентът. Досега в историята популистите и националистите не са давали устойчиви решения. Да не подхождаме като популистите и националистите, а да подхождаме с позитивизъм, заяви българският президент и настоя да се поучим от де Гол.

Външните граници на ЕС трябва да се пазят ефективно, настоя Плевнелиев и поиска план за редистрибуция на мигранти.

Серджо Матарела на свой ред подчерта, че двете държави са свързани от общата си съдба в ЕС и НАТО.

Италия подкрепя влизането ни в Шенген, стана ясно от думите му. Процесът на разширяване трябва да продължава, убеден е италианският президент.

Спешно трябвало да се решат проблемите на миграцията, борбата с тероризма и икономическата и финансова сигурност. Трябва да се намери единно решение, иска Матарела.

План за инвестиции в страните по произход на имигрантите, предлага Италия. Този план е одобрен от ЕК.

Приятелски трябвало да се гледа на Брекзит, заключи Матарела.