"Има такъв народ" няма да подкрепят правителство с мандат на "Продължаваме промяната". Това стана ясно от думите на депутатът и зам.-председател на парламента Ива Митева.

Няма да подкрепим мандат на ПП, ще опитаме да съставим наше правителство, каза тя и намекна, че партията й залага на третия мандат, който да им бъде даден, за да съставят "правителство на широкото съгласие".

Петков след коалиционния съвет:  Ще кажем "не" на хаоса

Петков след коалиционния съвет: Ще кажем "не" на хаоса

Няма да допуснем спирала от избори, обеща премиерът

Иначе Митева смята, че предсрочни избори не са нужни, дори са опасни в този момент.

Митева смята, че трябва да се опита да се състави нов кабинет, но беше твърда, че от "Има такъв народ" няма да подкрепят кабинет с фигура като Кирил Петков и Асен Василев. "Ако искахме този премиер да остане, нямаше да изтеглим министрите си. Имаме проблем в самото управление - с премиера и с вицепремиера. Затова изтегляме министрите си. Омръзна ни на коалиционните съвети да не се случва нищо", отбеляза тя.

ИТН няма да подкрепи и втори мандат на ГЕРБ.

По думите на Ива Митева ИТН да имат амбиция за правителство на малцинството с техен мандат не би било странно, тъй като доверието е изчерпано, а те са реагирали многократно и то остро, а не са били чути.

Според нея е било начертано споразумение, което е нарушавано и нищо от него не е изпълнявано, а и всеки път - от закона за КПКОНПИ до бюджета - комуникацията между коалиционните партньори е била нарушавана, а решенията са представяне на обществеността еднолично.

Слави Трифонов слага край на "агонията" - изтегля министрите си

Слави Трифонов слага край на "агонията" - изтегля министрите си

С обръщение по телевизията си 7/8

Тя коментира важността на личностите, които стоят начело. "Казахме, че избираме А отбора, аз не виждам А отбора - никъде на нито един пост. Нека наистина да започнем да търсим А отбора и хората, които могат наистина да взимат решения и да се справят. И да престанем с празните приказки", апелира Митева.

Митева е категорична, че от парламентарната група на ИТН няма да се отцепи нито един представител. "Нашата група е единна и работим заедно много добре. Не смятам, че от нас ще има предатели", заяви тя.

И допълни, че от седмици вежда едни депутати, които ходят насам натам и водят разговори за подкрепа за един или друг закон. "Ако това е водене на разговори - добре... Ако това са брокерите им - добре."

От две седмици в парламента непрекъснато я спирали депутати, включително от управляващата коалиция и й говорели да не развалят кабинета, а нейната реакция била да иска да направят нещо, защото всъщност бездействието разваляло кабинета, а не действията на ИТН, "защото досега, каквото и да се е случило в тази коалиция, ние сме тези, които винаги сме тръгвали и казвали "не", допълни депутатът.

анкета

Какво се случи?

Виж резултати

ИТН предпазва Петков от национално предателство 12.4%

Става въпрос за пари 47.0%

Слави е последният мохикан 7.4%

Кой да е изненадан 5.3%

Сценарий за цирк 27.8%

От своя страна, Станислав Балабанов заяви пред БНТ, че за шест месеца "Продължаваме промяната" са направили така, че да се превърнат в огромното лошо в този парламент.

По негови думи премиерът и министърът на финансите се стремят към еднолична власт.

"Те искаха да консолидират цялата власт в ръцете си, превърнаха парламента в гумен печат. Никой не се съобразяваше с нас в законодателната зала", оплака се депутатът от ИТН.

Той подчерта, че актуализацията на бюджета до последно се е предлагала "на тъмно".

Балабанов заяви, че идеята Бойко Рашков да оглави КПКОНПИ, била на премиера и вицепремиера Асен Василев, а мотивът - Рашков "не можел да направи необходимите реформи в МВР".

"Бойко Рашков е прекалено възрастен човек и не е в състояние да извърши реформата в МВР и не му стиска да уволни 7000 души полицаи, затова ще го скрием в КПКОНПИ, защото той така или иначе е следовател по професия и там ще го използваме за някакви други неща", обяснил Петков на коалиционния съвет миналата седмица.