Отрицателно становище по законопроекта за изменение и допълнение на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите изпрати главният прокурор Иван Гешев до председателя на Комисията по земеделието, храните и горите в 48-ото Народно събрание Росен Костурков. Законопроектът е внесен в парламента от Владислав Панев, Албена Симеонова и група народни представители на 9 декември 2022 г.

Като мотив да не бъде подкрепен законопроектът, Гешев посочва, че липсва необходимия минимум от правни съображения и убедителни аргументи за причините, които да налагат приемането му.

В становището обстойно са прегледани предложенията на вносителите на настоящия законопроект и на действащата към момента законодателна уредба. Според Гешев остава неясно по какъв начин новата редакция на закона ще подобри организацията на обществените отношения и ефикасността в дейността на държавните органи с оглед защитата на застрашените от разпространението на наркотични вещества обществени групи. Действащата към момента уредба е достатъчно ясна и детайлна, допълва още главния прокурор.

Той посочва, че също така не е отчетен и рискът от нарушаване на баланса на взаимодействие при осъществяване на общия и специален контрол между компетентните органи.

Становището от прокуратурата сочи и че липсват очакваните резултати в съотношение с формулираните цели. Изложението е основано единствено на декларативни заявления за защита на данъкоплатците, привличане на инвестиции и нови работни места, смята Иван Гешев.

Съображенията на вносителите не са базирани на законодателна целесъобразност, насочена към организацията, правомощията и задачите на държавните органи за контрол на наркотичните вещества в страната, аргументира се още прокуратурата.

От държавното обвинение припомнят, че отрицателно становище са изявили и по предходен законопроект за изменение и допълнение на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, който бе внесен в 47-ото Народно събрание от Владислав Панев и група народни представители през април 2022 г.