Бившият главен прокурор и председател на сдружението "Справедливост за България" Иван Гешев обяви нова инициатива "1 млн. гласа за мир", а защо не и 2 милиона гласа. На пресконференция в БТА Иван Гешев заяви, че е нужна драстична промяна на българската позиция и позицията на ЕС спрямо войната в Украйна и тя трябва да е позиция на мир, българските политици трябва да настояват за прекратяване на войната и мир. За тази цел е създаден и специален сайт, на който да се събират подписи. Къде ще бъдат предадени тези подписи и кои точно сдружения участват под инициативата не стана ясно. До Иван Гешев на пресконференцията в БТА седнаха представители на Граждански блок към "Справедливост за България" и един представител на "Бъдеще за ромската общност"

Незабавно започване на преговори за мир и против участието на България във война, отсече Иван Гешев в представянето на българския национален интерес - България да не бъде въвлечена във война. "Нашите деца да не умират в чужди войни в името на чужди национални интереси, както се е случвало в миналото", заяви Иван Гешев макар и да не посочи исторически примери за думите си.

Увеличен е рискът да се превърнем във фронтова държава, "на крачка сме от това", предупреди Иван Гешев, според когото именно военния министър Тодор Тагарев, както и бившият външен министър Надежда Нейнски съзнателно ни подготвят за война.

Днес Украйна може да сключи мир при много по-добри условия отколкото утре, защото тя не може да победи Русия дори и с американски оръжия. Затова и Гешев посочи пътя: Незабавна деескалация и преговори. Категорична победа вече е невъзможна. 

След геополитически тези, Иван Гашев разкритикува и родната политическа ситуация, в която ни липсват лидери, истински лидери като Орбан и Тръмп, които да поведат народа. В момента вървят преговори за разпределяне на позиции, видно в преговорите за правителство, а и целта на някои е да останат още известно време извън Магнитски, намеква бившият главен прокурор явно за бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Иван Гешев не отговори на въпрос какво точно смятат да правят със събраните подписи, като е песимист, че родните политици ще откликнат, но възнамеряват по някакъв начин да стигнат до европейските институции, за да се чуе там гласът на българския народ, а и българските политици слушат Брюксел.