"До месец се очаква да бъдат изплатени компенсациите на земеделските стопани, чиято продукция беше или напълно, или частично унищожена от градушки." Това заяви министърът на земеделието Иван Иванов по време на посещение в Садово, съобщава БНР. Там той се срещна със земеделци, чиято продукция бе унищожена от природното бедствие.

По думите му държавата ще се опита да възстанови сумите максимално бързо, така че производителите да имат време отново да засадят нивите си и да изкарат реколта още тази година.

Иван Иванов ще проведе среща днес със службите, които определят полетния трафик над страната, заради който се налагат забрани за използване на противоградни ракети. Има неясноти, които са довели именно до това - градушка да унищожи реколтата на близо 2400 дка.

"Управлението на полетите идва от други институции. Трябва да се изчистят тези детайли."

Миналата година точно в същия регион и по същите причини земеделците отново бяха ударени от градушка.

Премиерът Кирил Петков, който беше заедно с Иван Иванов на посещение в Садово, увери, че земеделците ще бъдат обезщетени, при прозрачни условия и няма да има нужда вече земеделец да познава някого в министерството. Вкарваме и допълнителни безпрецедентни средства с две нови мерки за близо 300 млн.лв., като средствата ще бъдат осигурени чрез европейски и национални мерки, увери Кирил Петков. "Най-важното, което обещаваме, е пълна прозрачност при изплащането на средствата. Държавата ще работи с един аршин към всички", каза още премиерът.

Иван Иванов чисти неяснотите къде и кога могат да се стреля по градушките

Има неясноти, които са довели именно до това - градушка да унищожи реколтата на близо 2400 дка.

"Управлението на полетите идва от други институции. Трябва да се изчистят тези детайли."

Градушката от миналата седмица унищожи голямо количество земеделска продукция в Пловдивско и Хасковско. Това провокира и протести на земеделските производители, които блокираха пътища в страната.

Засегнатите площи са над 10 000 декара, а унищожената продукция е около 80%.

Хората нямат застраховки, тъй като те не покриват унищожената техническа инфраструктура. Освен това много от тях са теглили кредити, което ги поставя в опасност от фалити.

Земеделският министър обеща обезщетения за градушката в Садово

Земеделският министър обеща обезщетения за градушката в Садово

Той пристигна в парламента по искане на вицепремира