Главният прокурор Иван Гешев отправя юридически несъстоятелни обвинения, използвайки недопустим за поста му език. Такава констатация направи пред БНТ експремиерът Иван Костов във връзка с отправените към него обвинения от Гешев, че е унищожил следствието.

"Обвиненията на г-н Гешев, че съм унищожил или почти съм унищожил следствието са неверни, защото институцията на следствието е формирана от конституцията и може да бъде прекратена или закрита само с нейното изменение. Като юрист, обвинителят ми следва да знае, че държавните институции не се унищожават - те се прекратяват или закриват и когато това се прави, активите им, функциите и структурите им отиват в други институции." - коментира експремиерът.

Той се позова на текстове от конституцията, както и от Закона за съдебната власт, показващи, че Националната следствена служба никога не е била закривана или прекратявана.

"Главният прокурор на Република България ме оклеветява, че съм разрушил държавна институция заради личното ми отношение, основавайки се на клюка, което е очевидно недопустимо", добави Иван Костов.

"Защо отправя юридически несъстоятелни обвинения, ползвайки недопустим за поста му език, следва да отговори само главният прокурор", каза още той.

Политическата система се стабилизира, но няма алтернатива, смята Иван Костов

Политическата система се стабилизира, но няма алтернатива, смята Иван Костов

Според него БСП изглеждат неубедително

Експремиерът говори пред БНТ в поискано право на отговор след интервюто на новоизбрания главен прокурор пред държавната телевизия преди две седмици. Тогава Иван Гешев намеси името на Костов, говорейки за въвеждането на механизъм за отстраняване на главния прокурор, като изрази мнение, че става дума за конкретен главен прокурор, който не се харесва или е неудобен. Той даде пример със ситуацията в Националната следствена служба по времето на Иван Костов, като заяви, че тогава следствието е било ранено, защото Костов не харесвал тогавашния му шеф Бойко Рашков и целта е била той да не може да контролира следователите, напомня "Дневник".

Иван Костов подчерта, че по конституция, при осъществяване на своите функции съдиите, прокурорите и следователите се подчиняват единствено на закона, т.е. "следователите не се контролират или командват от никого".

Премиерът на страната за периода 1997-2001 г. заяви, че поема отговорност за реформата на правозащитните органи от 1998 г., с която бяха създадени касационният и административният съд и се въведе триинстанционното производство, а на полицията бе възложено и участие в разследването на престъпления. Посочи, че целта е била независимостта на следователите, както и да им се даде възможност да се фокусират върху сложните дела. Той добави, че за последните 21 години никоя политическа сила на власт не промени така изградената организация на разследващите органи, а напротив - разследващи функции бяха възложени и на други институции, например на данъчните и митническите инспектори.

"Надявам се зрителите на БНТ да разбират, че е нелепо и абсурдно за състоянието на следствието да се вменява отговорност на премиер на страната за действията му отпреди 20 години. Новият главен прокурор следва да е наясно, че прокуратурата носи цялата неотменима отговорност за следствието, защото преди 10 години, когато стана част от самата прокуратура, то загуби своята самостоятелност и бе оглавено от заместник главен прокурор." - напомни Костов.

Той отправи и препоръка към Иван Гешев: "Щом е констатирал деквалификация на следователите, което беше последното му твърдение, да потърси конкретна отговорност за това от ръководителите на следствени отдели към окръжните прокуратури и от своя заместник. Или като ръководител да извърши кадрова и структурна оптимизация на самото следствие."