Промените в Конституцията, които се предлагат от правосъдния министър, имат за цел единствено да сменят състава на Висшия съдебен съвет. Това обяви в ефира на bTV заместник-председателят на парламентарната група на БСП Корнелия Нинова.

Припомняме, че на заседанието на временната комисия за конституционните промени левицата отказа да даде подкрепа за тях, което накара самият министър Христо Иванов да отиде при ПГ на БСП и да се опита да ги убеди да променят позицията си.
Срещата обаче остана без успех, а ДСБ лидерът Радан Кънев обвини колегите си от ляво, че отказват подкрепа не с реални мотиви, а единствено с цел да не разклатят позицията си на опозиция.

Нинова обаче оспори тази теза и гарантира, че социалистите няма да дадат своето „за" що се отнася до настоящите предложени изменения. По думите й промените на Иванов няма да решат проблемите в системата, а имат една-единствена цел - да подменят настоящия състав на ВСС. Това не е реформа, а опит да се овладее системата, смята социалистката.

Нещата, които се предлагат, не правят процеса по-бърз и по-справедлив. У хората има усещане, че процесът е бавен, няма ефект - трябва да го направим по-бърз и категоричен в решението си, а приемаме промени в НПК, които увеличават сроковете за съдебно производство, възмути се Нинова, като обвини управляващите, че предприемат популистки стъпки, зад които осъществяват противоположни действия.

Червената депутатка обяви, че левицата е в добро състояние преди местния вот. По думите й партията е доволна от това, че нейни законопроекти се приемат в парламента. За пример тя даде одобрените преди дни изменения в станалия известен като Закона за търговските вериги нормативен текст.

Производителите ни ще получават плащанията си в 30-дневен срок. Цените няма да се повишат, няма основание за това, убедена е Нинова. Тя се похвали, че с променения Закон се премахват 14 неоснователни такси, които досега плащаха родните производители. Всичко това ги натоварваше и вдигаше цените на стоките, аргументира се социалистката.

През данъчната политика може да се прави политика за хората, затова и внесохме промени за 5% ДДС на детските стоки. Демографският проблем става огромен и трябва да направим нещо, за да помогнем на младите, разясни шефката на социалната комисия бъдещите амбиции за законотворчество на БСП.

Тя не пропусна да отбележи и недоверието си в това, че пенсионната реформа на министър Ивайло Калфин ще мине на второ четене през парламента преди депутатската ваканция. Социалистката смята, че разчетите на Калфин не са оптимални, а вдигането на пенсиите у нас според нея може да стане още от догодина и то с 10%.

За пореден път Нинова отбеляза, че не смята да се кандидатира за кмет на София на предстоящите местни избори, макар името й вече да се спряга като силен кандидат срещу настоящата столична кметица от ГЕРБ Йорданка Фандъкова.
Не съм си променила позицията, отсече представителката на левицата, като подчерта, че вече е говорила по въпроса с партийния лидер Михаил Миков и е представила мотивите си да откаже.