На изборите видяхме "брутална кражба на гласове", заяви лидерът на "Величие" Ивелин Михайлов в анализ на вота в YouTube канала "Свободен глас", съобщава БТА. Това, което се случва, не е без знанието на останалите партии. Тук има илюзия за демокрация, коментира Михайлов.

В 50-ия парламент изчистихме групата си, обясни Михайлов за разцеплението на ПГ на "Величие". Това, което обещахме, още когато започнахме публичните си изяви, е да осветляваме процесите един по един, припомни той и добави, че първо са показали как се купуват депутати. В Народното събрание видяхме как се пазаруват партии, но и показахме как се защитават обществените проблеми, изтъкна Ивелин Михайлов. Ако нашата самоцел е да сме във властта, аз мога да вляза винаги в нея, ако се договоря с тези, които са там, и да изпълня някое тяхно желание, посочи лидерът на "Величие".

Окончателно: Осем партии влизат в 51-ото Народно събрание
Обновена

Окончателно: Осем партии влизат в 51-ото Народно събрание

ПП-ДБ задържа второто място пред "Възраждане", "Величие" остава под чертата

Според него хората си продават вота, защото не виждат друга алтернатива. Нашите избиратели са тези, на които сме обещали справедливост, подчерта Михайлов. И заяви, че формацията ще работи много усилено, за да може до следващите избори да променят много неща. Ще покажем как се работи на терен без да се ползва държавен ресурс, обеща лидерът на "Величие". Трябва да развием още по-мощни структури, ще направим управление в сянка, ще даваме точна информация за всичко, което партиите в съглашение правят, посочи Ивелин Михайлов. Според него хората все още не са ядосани достатъчно много, за да излязат отново на протести. Но, освен протести, трябва да градим, добави той.

"Току-що ЦИК изкара партия "Величие" от парламента с нагласени резултати от 3.999%. Това е демонстрация. Демонстрация на мафията срещу народа", написа във Фейсбук политическата сила.

В следващия 51-ви парламент окончателно влизат осем политически партии. Това показват данните на ЦИК при 100% обработени протоколи.

ГЕРБ-СДС са убедителният победител на предсрочните избори с 26,38% (642 931 от гласовете).

"Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) запазват втората позиция с 14,20% (346 063 от гласовете), а трети остават Възраждане с 13,35% (325 460 от гласовете).

На четвърто място се нарежда ДПС - Ново начало с 11,54% подкрепа (281 366 от гласовете).

Следват БСП - Обединена левица със 7,56% (184 403 от гласовете), Алианс за права и свободи - 7,48% (182 263 от гласовете), "Има такъв народ" - 6,77% (165 160 от гласовете), и МЕЧ - 4,59% (111 946 от гласовете).

Разпределението на мандатите в 51-ия парламент:

  • ГЕРБ - 69 мандата
  • ПП-ДБ - 37 мандата
  • Възраждане - 35 мандата
  • ДПС - Ново начало - 30 мандата
  • БСП - Обединена левица - 20 мандата
  • Алианс за права и свободи - 19 мандата
  • Има такъв народ - 18 мандата
  • МЕЧ - 12 мандата

Партия "Величие", за която до последно не беше ясно дали ще намери място в новото Народно събрание, в крайна сметка остава на косъм под 4-процентовата бариера - тя събира 3,99% от гласовете.

След като станаха ясни окончателните резултати, лидерът на "Величие" Ивелин Михайлов заяви, че партията му ще подаде сигнал за изборни нарушения. Във Фейсбук той определи развоя на вота като "демонстрация на мафията срещу народа".

С "Не подкрепям никого" са гласували 82 618 избиратели.

До урните са отишли 38,94% от имащите право на глас, или 2 570 639 души.

ГЕРБ първи, ПП-ДБ втори, "Величие" - на ръба
Обновена

ГЕРБ първи, ПП-ДБ втори, "Величие" - на ръба

Това показват резултатите при 82,42% обработени СИК протоколи

"Величие" на Ивелин Михайлов (в настоящата кампания не участват и двете познати лица от предишната Николай Марков и Виктория Василева) събира на настоящите избори 97 430, т.е. само с 2 430 гласа по-малко от предходните, когато с 99 862 гласа влезе в парламента и сформира парламентарна група.