ГЕРБ-СДС са категорични победители на тези избори и ще се изпълнява тяхната програма.

Това заяви пред медиите си лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, подчертавайки, че те не говорят в деня на изборите, но и забравяйки своите лични изяви с карта на страната в ръце, когато печелеше по-убедително избори. Фонът зад Борисов беше същия като от преди 5 - 6 -7 години - зад лидера си застанаха много от водачите на листите в страната, сред тях Томислав Дончев, Рая Назарян, Росен Желязков, Йорданка Фандъкова.

Нашата програма ще бъде основоположна за всички, които искат да има правителство, няколко пъти заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след края на изборния ден.

Той допълни, че ГЕРБ ще управлява с всеки, който подкрепя нашата програма, а потенциални коалиционни партньори биха били всички партии с изключение на "Възраждане".

Той подчерта, че няма да се води по заклинания и да приема условия, като и се обърна към залата с журналисти, карайки им се, че позволяват на анализатори по телевизионните студиа да приказват.

ПП-ДБ благодарят за гласовете, но какво ще правят ГЕРБ?

ПП-ДБ благодарят за гласовете, но какво ще правят ГЕРБ?

От коалицията не казват кой е техният равноотдалечен премиер

Борисов се закани да работи с другите партии, не уточни кои, но призова партиите да си направят анализ на изборните резултати.

Парламентът е математика и огромно значение има броят на партиите, каза Борисов. Ако всички партии минат бариерата, правителство няма да има обаче според Борисов, като имаше предвид колебанията при паралелното преброяване за 7-8 или 9-партиен парламент. Той дори подхвърли като своя отдавнашна идея вдигането на бариерата за партии и коалиции за влизане в парламента. 

Борисов е готов да управлява с всеки, който подкрепи програмата за управление на ГЕРБ-СДС.

"За купен вот и машинации, към нас претенции няма", каза Бойко Борисов.

С 35.2% избирателна активност приключва изборният ден
на живо

С 35.2% избирателна активност приключва изборният ден

3.7% от българите отишли до урните и подали глас "не подкрепям никого"

Той коментира и идеята на ПП-ДБ да се издигне равноотдалечен премиер след предсрочните избори. Борисов изтъкна, че равноотдалечен премиер му звучи като подмяна на вота на хората и няма да го позволи. Той се ядоса и на въпрос дали е подходящ за кандидат за премиер с първия мандат, като заяви, че именно благодарение на него България е постигнала най-много.

Борисов благодари на всички хора, които вдигнали избирателната активност. При тази активност може да се говори за представителност в новия парламент, посочи той. И добави - вече месец политическите лидери се разделяли и обиждали, но ГЕРБ е поел ангажимент да направи правителство.

"Категорична е победата на ГЕРБ-СДС и ако се водим от максимата, че глас народен е глас божи е необходимо всички лидери да преспят и да не надскачат изборния си резултат. ГЕРБ при такава победа, няма да подменят вота на хората. Нашата програма, която я разяснихме и за която гласуваха хората, ще бъде основоположна за всички, които искат да има правителство", започна да повишава тон Борисов.

Новото начало необратимо, но Делян Пеевски благодари писмено

Новото начало необратимо, но Делян Пеевски благодари писмено

В позицията си той уверява, че съзнава отговорността и обещава да оправдае доверието