Легитимността на управляващите и парламента произтича от активното гражданско участие, затова и повече българи трябва да гласуват. Това заяви президентът Румен Радев след като упражни необичайно за него късно правото си на глас в столично училище. Държавният глава призова в оставащите още 5 часа българите да излязат и да гласуват. "Най-важното днес е да се гласува, всички искаме да сложим край на този изтощителен маратон от непрекъснати избори," заяви президентът Румен Радев, тъй като участието на повече българи в изборния процес е от решаващо значение за формирането на устойчиво и ефективно управление, способно да взема смели решения в полза на националните интереси.

На въпрос за впечатленията от работата на МВР по купения вот, Радев заяви, че трябва да се видят резултатите от изборите, като са ясни критериите - т.нар. критични секции, в които вотът варира в недопустими стойности. Но и това не е проблем само на МВР, посочи Румен Радев и постави въпрос за усилията на МВР и доколко тези усилия се ръководят от едни почтени цели. 

"На места има организация, полагат се усилия; въпросът е доколко тези усилия се ръководят наистина от почетени цели, но това ще го разберем," коментира президентът.

Президентът изрази и надежда, че резултатите от изборите ще предоставят възможност на политическите партии да обмислят спокойно всички възможности за съставяне на редовно правителство.

На въпрос ще даде ли време на партиите за консултации, за да се сформира коалиция за редовно управление, Румен Радев обяви, че ще се свърже с всички парламентарно представени партии, за да разбере техните нагласи. Целта му е да създаде най-добрите възможности за открити преговори и конструктивен диалог между различните политически сили в парламента. 

"Трябва да дадем възможност на партиите в една спокойна обстановка да обмислят всички възможности, защото всички очакваме редовно правителство," добави Радев.

На въпрос как ще коментира идеята за равноотдалечен премиер Радев отговори реторично и с призив: Дайте ми мерните единици, с които ще мерим равноотдалечеността.