Гласуването и участието на гражданите в изборния процес играят ключова роля в намаляването на търговията с гласове. С тази заявка вицепрезидентът Илияна Йотова гласува:

"Гласувах много убедено, тъй като смятам, че с моя глас намаляваме тежестта на търговията с гласове. Всеки трябва да помисли и да отиде да гласува."

В отговор на въпрос обаче Йотова призна, че не е оптимист да станат публични имената на партиите и политиците, които участват в купуването на гласове. Вицепрезидентът коментира действията на МВР с акции, които са по-скоро шумни, отколкото ефективни и които не са довели до значителни резултати.

Йотова изрази оптимизъм, че след изборите страната може да се сдобие с "силно политическо правителство", което да се основава на ясно определена програма и да бъде водено от доказани лидери. "При излизане от криза на обществото са нужни силни политици, а не хора, които тепърва трябва да опознаваме," добави тя, подчертавайки необходимостта от стабилно лидерство в трудни времена.

По въпроса за формулата за управление с "равноотдалечена фигура на премиер", Йотова остава скептична - никой не е обяснил ясно какво точно означава тази формула. "Равноотдалечени или по-близко отдалечени - това ми се струва като начин политиците да заблудят гражданите защо не искат да влязат в пряка коалиция и да управляват," заяви тя. Според Йотова подобен подход може да се разглежда като тактика за избягване на отговорност и заблуждаване на избиратели.

По време на самото гласуване Йотова срещна технически проблем с машината, но намесата на техник е разреши ситуацията бързо.