Изборният ден в страната протича нормално според Централната избирателна комисия (ЦИК), въпреки множеството сигнали, които продължават през целия ден за смени на членове на Секционни избирателни комисии. Много сигнали имаше от Хасково, Благоевград, но и от София, както и други градове на страната. 

От ЦИК потвърдиха и за множество жалби от членове на Секционни избирателни комисии (СИК), които са били сменени от РИК след началото на изборния ден, макар че вече са започнали работата си и дори са гласували в съответните секции.

Решенията за смени обаче са в компетенциите на РИК и ЦИК няма конкретни данни за броя на засегнатите лица.

От думите на говорителя на Комисията Росица Матева стана ясно, че ЦИК не може да направи нищо срещу този процес на смяна - той е в ръцете на РИК и на самите политически партии.

Припомняме, че вчера ЦИК издаде решение, с което забрани смените, но явно и това решение не може да повлияе на действията на партиите.

ЦИК спира промените в секционните комисии по искане на партиите

ЦИК спира промените в секционните комисии по искане на партиите

Тези смени затрудняват предаването на изборните книжа

Централната избирателна комисия ще отправи препоръка до следващото НС да се направят промени в законодателството, така че да не се правят толкова много смени и то в последния момент.

Въпрос на обсъждане и промяна в законодателството е, заяви Росица Матева.

Също така ЦИК ще поиска да се създаде регистър на членовете на СИК, така че те да могат да бъдат използвани.

Иначе ЦИК докладва, че към 16:45 са постъпили няколко жалби и 38 сигнала. От тях 19 са препратени за разглеждане от районните избирателни комисии (РИК), които са компетентни да решават въпроси, поставени от избиратели. Част от сигналите касаят невъзможността на хора с увреждания, ученици и студенти да упражнят правото си на глас. Във Варна има конкретен случай, при който избирател е бил допуснат да гласува само за кмет, но не и за парламент.

Има и няколко сигнала за агитация и за публикуване на предварителни данни на интернет страници, за които предстои произнасяне на ЦИК.

Към 16:00 ч. общата избирателна активност е 26,25%, като най-висока е в Смолян - 32,33%, а най-ниска - в Сливен - 20,34%. За сравнение, на предишните избори активността по същото време е била 20,44%.

Към 16:45 гласуването с машини е спряно на общо 95 машини - 91 в страната и 4 извън нея. Постъпили са сигнали за технически проблеми с машинното гласуване, включително с хартията, доставена от БНБ. Два сигнала са препратени към БНБ, тъй като те са доставчиците на машините. 

Росица Матева изрази и възмущението си, че публично председател на РИК е отправил критики към тях (Централната избирателна комисия), въпреки че много добре знае, или поне така би трябвало да знае, че ЦИК не са доставчици на хартията, а БНБ.

Въпреки това експертите на ЦИК уверяват, че проблемът не се дължи на хартията, а най-вероятно на замърсяване на принтерните ролки, предизвикано от честата им употреба. По препоръка на ЦИК предстои профилактика на устройствата.

ЦИК: А включихте ли машината в контакта?

ЦИК: А включихте ли машината в контакта?

След поредните сигнали, че машини не работят