Изборният ден в района на Кърджали преминава с активното участие на завърнали се от Турция български изселници. По данни от местни жители техният брой е значително по-висок в сравнение с изборите през юни. Много от тях са пристигнали още тази сутрин, носейки със себе си багаж, и веднага са се отправили към изборните секции, съобщава БНР.

Изселниците, повечето от които са пристигнали от Бурса, наричана неофициално "столицата на българските изселници", както и от Измир, Истанбул и Анкара, са предимно възрастни хора и млади семейства. Пътували са с автобуси и лични автомобили. Разделението в предпочитаната от изселниците партия е създало трудности за голяма част от тях, които споделят, че не знаят за кого да гласуват и се обръщат за помощ към роднини и местни кметове.

Според изселническото дружество "Бултюрк", транспортът за изселниците е организиран от една политическа партия, а част от пристигналите очакват парите за билетите си да бъдат върнати. Подадените жалби за нарушения до този момент са 15. Активността на избирателите, както и в цялата страна е по-висока, като нивото ѝ вече доближава отчетеното в края на изборния ден на 9 юни - 27 процента.

Пеевски даде гласа си за една по-добра България

Пеевски даде гласа си за една по-добра България

Той предпочете да гласува с хартиена бюлетина